Filmskaber gør gamle fortællinger levende: Der gemmer sig en masse gode historier
Det skulle vise sig at blive et større foretagende, da en dansk læge omkom ved en fangstulykke i Thule i 1940'erne.
Sådan lyder introduktionen til en kortfilm lavet af film- og animationsinstruktør, Mikael Lindskov Jacobsen.
Kortfilmen hedder - Levende Fortællinger: Lægen fra Thule.
I kortfilmen har Mikael Lindskov Jacobsen lavet en animationsfilm ud fra en lydoptagelse fra Arktisk Instituts lydarkiv. I lydoptagelsen fortæller Agnete Drosvad og Andreas Drosvad om en læge, som omkom i Thule. Lydoptagelsen er fra 1980’erne.
Historien handler om en dansk læge, som omkom i en hundeslædeulykke, og familien i Danmark ønskede at få ham bragt tilbage til København for at begrave ham dér.
Men turen fra Thule til København gik ikke helt som den skulle gå.
Gode historier ligger gemt
30-årige Mikael Lindskov Jacobsen fra Nuuk fortæller, at der ligger en masse interessante fortællinger gemt rundt omkring. Men det startede hos hans bedstemor.
- Idéen kom faktisk for et års tid siden, da jeg besøgte min bedstemor, og jeg opdagede, at hun havde et skab fyldt med kassettebånd, hvor hun havde optaget radioavisen i Danmark og i Grønland fra omkring 60'erne.
- Der fik jeg lyttet til nogle af de her bånd og fandt rimelig mange sjove fortællinger. Jeg synes bare, at det var synd, at de her fortællinger lå inde i et skab og samlede støv.
- Der var en masse historier, som jeg selv ikke har hørt før om Grønland. Så det gav mig egentlig idéen til det her projekt.
Den første film er lavet på eget initiativ, siger han.
- Den første kortfilm lavede jeg i min fritid her under corona, hvor der har været mindre arbejde. Men håbet er, at jeg kan få noget støtte til at kunne lave flere videoer i serien.
- Jeg har allerede en del optagelser, som kunne være rigtig sjove at lave om til animationer.
Og et eksempel på en historie, som Mikael Lindskov Jacobsen tænker på, er, at tilbage i 60’erne da man begyndte at indføre moskusokser til Vestgrønland.
Her går en historie på, at moskosokserne først skulle overvintre i Danmark i en zoologisk have, inden de blev sejlet til Vestgrønland.
- Og så er der historier om møder med en angakkoq. Der er altså mange forskellige vinkler på grønlandsk kulturhistorie, som kunne være rigtigt sjovt og få ud.