Filmproducent vil lave dokumentar om slædepatruljen

Den grønlandske slædepatrulje under anden verdenskrig kan få hovedrollen i en kommende dokumentarfilm, men det bliver op til seerne at betale.
Skrevet af mlk
10. august 2013 13:00

Filmen The Sledge Patrol af den selvstændige dokumentarfilmsproducent Sandra Skibsted skal fortælle historien om de grønlandske, danske og norske fangere, der under Anden Verdenskrig fik til opgave at patruljere i Nordøstgrønland og sikre, at nazisterne ikke oprettede vejrstationer der.

- Det her er virkelig, den mest utrolige historie. Disse mænd, der var i slædepatruljen, deres indsats i Grønland havde virkelig en indflydelse på, hvordan Anden Verdenskrig endte, fordi de her vejrmeldinger jo var utrolig vigtige for at føre krig, siger Sandra Skibsted.

Hun har talt med utallige mennesker og gravet dybt i arkiverne for at finde materiale til filmen. Undervejs dukkede der blandt andet en helt ukendt dagbog op fra den danske soldat, Eli Knudsen, der som den eneste blev dræbt i Grønland på allieret side.

- Den var der ikke nogen, der vidste noget om. Og det viste sig, at der både var dagbøger, tegninger og breve, så den mand, der har været ukendt i årevis, fik pludselig mere personlighed, siger hun.

Sandra Skibsted fik for to år siden produceret en 9 minutter lang promotion-video for at kunne rejse finansiering, men forgæves. Flere tv-stationer over hele verden har vist interesse i at vise filmen, men ingen vil betale for at lave den. Derfor prøver hun nu at rejse penge gennem frivillige donationer via internettet på kampagnesitet Kickstarter, hvor det også lykkedes Simon Lynge for nyligt at skrabe penge sammen til sit nye album.

- Det er ikke fordi, historien ikke er god nok, at det ikke er muligt at rejse penge. Jeg har ikke prøvet Kickstarter før, men jeg ved at der er mange succeshistorier, så jeg håber selvfølgelig det her kan blive en succes, siger Sandra Skibsted.

Hun regner med at lancere sin Kickstarter-kampagne til september.