Filmen Inuk modtager ros

Flere steder på nettet kan man læse de første anmeldelser af den fransk-grønlandske spillefilm Inuk. Og anmeldelserne er overvældende positive.
Skrevet af mlk
21. juli 2010 08:07

- Den er smukt optaget og godt klippet, skriver filmspecialisten Erik Gant, som er leder af IPS, Arctic Council Indigenous Peoples’ Secretariat. Han roser også de ellers utrænede skuespillere.

- Filmen sætter klimaforandringer og oprindelig kultur i perspektiv ved at knytte dem til sociale udfordringer, omsorgssvigt og alkoholmisbrug, der udgør den sande historie for mange moderne arktiske oprindelige samfund, skriver Erik Gant.

Filmen, der er baseret på en sand historie, handler om den 16-årige Inuk, som bliver tvangsfjernet fra sin alkoholiske mor og voldelige stedfar og i stedet sendt på børnehjem i Uummannaq. Her møder han fangeren Ikuma, som tager ham med på den årlige sæljagt.

Inuk optaget i 2008. Den er produceret og skrevet af socialantropologen Jean-Michel Huctin sammen med af Mike Magidson, der har instrueret filmen. Gaaba Petersen (Inuk) og Ole Jørgen Hammeken (Ikuma) spiller hovedrollerne, og filmen har teenageskuespillere som Sara Lyberth, Pipaluk Hammeken og Jens Zeeb i birollerne.

Under filmoptagelserne fik skuespillerne lov til at improvisere. Så da såvel Inuk som Gaaba Petersen skyder sin første sæl, så er det i lige så høj grad Gaaba som Inuk, man ser fejre begivenheden på lærredet.

I en anden scene forsøger Inuk at begå selvmord ved at flå sit tøj af i de ekstreme temperaturer. Scenen var egentlig ikke en del af manuskriptet, men Gaaba Petersens udtryk for frustrationer under filmoptagelserne. Og netop fordi scenen er ægte, virker den overvældende, skriver fotografen og forfatteren Bill Hess på sin blog, der også roser filmen til skyerne.

Filmen blev vist første gang i Grønland under Inuit-filmfestivalen ved ICC's generalforsamling i slutningen af juni.

De grønlandske journaliststuderende, som skrev nyheder for ICC under konferencen, belønnede filmen med 5 små trommer ud af 6.

Nu håber teamet bag filmen at kunne afsætte Inuk til USA og Frankrig.