Filmen Inuk får grønlandsk premiere

Nu får den fransk-grønlandske film Inuk premiere. Filmen har i 2 år turneret verden rundt og vundet filmpriser på alskens filmfestivaler, men indtil videre har den blot været vist to gange i Grønland ved særlige lejligheder.
Skrevet af Martine Lind Krebs
17. februar 2012 07:46

Men nu er tiden inde til at få Inuk vist i biograferne. Det annoncerede filmens manuskriptforfatter og producer Jean-Michel Huctin, da Inuk i går blev vist ved Biodagene på Nordatlantens Brygge.

- Vi har screenet Inuk ved særlige lejligheder rundt om i verden, især ved festivaler. Vi er meget meget stolte over at bringe Inuk hjem. For os er det meget vigtigt, at filmens premiere bliver i Grønland før andetsteds i verden, siger Jean-Michel Huctin, der har skrevet filmen sammen med den amerikanske filminstruktør Mike Magidson.

Inuk er en spillefilm om og med børnehjemsbørnene fra Uummannaq. På sin tur rundt i verden har Inuk vundet intet mindre end 17 filmpriser. Og det har været en fantastiske rejse, siger Jean-Michel Huctin. Inuk har blandt andet været vist i på filmfestivaler i Woodstock, Savannah, Anchorage i Alaska, Paris og Nice. Desuden er den blevet vist i Uummannaq og i Nuuk - under ICC kongressen i 2010.

En af filmens hovedrolleindehavere Ole Jørgen Hammeken var også med ved gårsdagens screening. Og det er med lidt blandede følelser, at han ser frem til den grønlandske premiere.

- Det betyder selvfølgelig noget, men når man selv er med i filmen, kan man ikke rigtig bedømme hvor god den er. Jeg synes det er lidt pinlig at se den. Jeg gruer for at det bliver en fiasko, men håber det bliver en succes, siger han.

Et af de helt store selskaber i Hollywood har vist interesse i Inuk, og filmfolkene håber nu på en amerikansk premiere efter den grønlandske. Lige nu arbejder de på at redigere filmen om til den endelige biografversion, som bliver kortere end festivalversionen og med anden musik.

Planen er, at Inuk skal vises i alle større byer i Grønland, såfremt der findes finansiering til det. Premieredatoen i Nuuk bliver den 11. maj.