Filmanmelder: Stort for Nuummioq

Nuummioqs chancer for at komme med på flere festivaler og blive vist i biografer i mange lande, er blevet forøget med deltagelsen på Sundance Festival, mener forfatter og anmelder Bo Green Jensen.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Karsten Sommer
04. december 2009 09:02

- Det vil betyde meget for Nuummioq-filmen, at den nu skal deltage ved Sundance Festivalen. Det siger den danske forfatter og filmanmelder Bo Green Jensen, der har skrevet om film i over 30 år og for nyligt deltog i filmfestivalen på Nordatlantens Brygge i København.

- Der er jo hundredevis af filmfestivaler, men Sundance hører til blandt de vigtigste, på niveau med festivalerne i Cannes, Berlin og Venedig. Og når en film kommer med i hovedkonkurrencen på Sundance, sætter det en kædereaktion i gang, så filmen automatisk kommer med til en række andre festivaler rundt omkring i verden, siger Bo Green Jensen.

Han nævner som eksempel inuitinstruktøren Zakarias Kunuks film Atanarjuat - The Fast Runner, som fik en pris på Cannesfestivalen, og dernæst kom i distribution i biografer i mange lande.

Sundance filmfestivalen går ikke efter kendte skuespillere, men er kendt for at udtage film på grundlag af selve filmen og dens manuskript. Og så interesserer festivalen sig traditionelt også for film fra USA nabolande, så det kan også have spillet en rolle at Grønland ligger tæt på det amerikanske kontinent, vurderer Bo Green Jensen.

Han mener også, at Sundanceudtagelsen vil forbedre Nuummioqs muligheder for at komme i distribution i Danmark.