Film om demens i Grønland på trapperne

Demens er desværre en sygdom, der rammer flere og flere, men vi ved ikke nok om sygdommen, og mange steder er det tabubelagt. Det har en dansk filmskaber sat sig for at gøre noget ved, og hendes film om demens i Grønland får premiere i løbet af sommeren.
Skrevet af Peter Troelsen
09. maj 2012 10:55

I tidligere tider hed det sig, at man ikke kunne huske, men i dag er der kommet en diagnose på den slags problemer. Demens er navnet på en folkesygdom, der griber mere og mere omkring sig. Instruktøren Kirsten Sejerøe-Szatkowski og en fotograf har besøgt Nuuk og Kapisillit for at lave en film om demens og håber på at få fjernet det tabu, der længe har omgærdet sygdommen.

-Vi har oplevet en stor imødekommenhed i Grønland under vores projekt, og vi håber at være med til at give grønlænderne en anden tilgang til den forfærdelige sygdom. Folk ved ofte ikke, hvad de skal stille op med pårørende, der bliver ramt af demens, men ved at sætte fokus på sygdommen, og hvordan den skal behandles, tror vi på, at vi kan fjerne det tabu, der ofte er omkring demens, fortæller Kirsten Sejerøe-Szatkowski.

Filmholdet har fundet grønlandske rollemodeller,  der spiller med i filmen, og har været rundt på plejehjem og blandt grønlandske familier under optagelsen. I øjeblikket er filmen ved at blive speaket på grønlandsk og holdet bag filmen håber på, at filmen kan få premiere i løbet af sommermånederne.

-Flere og flere får demens tæt ind på livet, og ofte står man som Moses ved det Røde Hav, når sygdommen rammer ens nærmeste. Vi har prøvet på at give grønlænderne løsningsmodeller, de kan bruge, hvis sygdommen rammer. Lægen skal under alle omstændigheder ind over, så der kan blive sat gang i en ordentlig behandling af den demente. Når det er sket, bliver sygdommen lettere at have med at gøre, og det betyder enormt meget for den demente og familien, mener Kirsten Sejerøe-Szarkowski, der netop har præsenteret filmen på en demenskonference i Danmark.