Festen snart slut for boligspekulanter

Med en enkel ændring af forordningen om boligfinansiering forsøger partierne i Inatsisartut nu at komme den udbredte boligspekulationen i den private del af ejendomsmarkedet til livs.
14. oktober 2009 09:54

Det sker efter et forslag fra medlem af Inatsisartut, Olga Poulsen Berthelsen fra IA. Hun fik igår bred politisk tilslutning til et indgreb i den lovgivning, der regulerer 20/20/60-finansieringsordningen.

Det betyder, at der nu lægges loft over, hvad en privat udlejer må tage, når han eller hun udlejer til en juridisk person som for eksempel et selskab eller en offentlig myndighed med behov for personaleboliger. De private udlejere bliver nu tvunget ind under den gældende lejeforordning. Den fastslår, at huslejen kun må fastsættes ud fra ejerens faktiske omkostninger ved boligen plus en beskeden forrentning.

Problemet er, at boligfinansieringsordningen med de meget fordelagtige offentlig lån kun er knyttet op på huslejeforordningen i forhold til private lejere. Men ikke i forhold til selskaber og offentlige myndigheder.

Her har der været frit slag for udlejerne. Og det har under den almindelige boligmangel udløst en udbredt og almindelig kendt spekulation i udlejning af personaleboliger til det offentlige - der først har ydet meget fordelagtige lån og derefter betale en tårnhøj husleje.

Men den politik kan der nu ventes sat en stopper for den 1. januar. Inatsisartut har henstillet til Naalakkersuisut, at der inden forslaget videre behandling den 10. november foretages en høring af relevante myndigheder og organisationer.