Fem skoleklasser flyttet på grund af skimmelsvamp

Eleverne bliver syge, og fraværet bare stiger og stiger. Sådan har det været i 3-4 år på skolen, Atuarfik Edvard Kruse, i Uummannaq.
Skrevet af Jaaku Lyberth
17. januar 2011 15:44

Skolen har nemlig skimmelsvamp og derfor bliver 5 skoleklasser nu undervist rundt omkring i byen.

2 klasser undervises i 2 af INI a/s huse, 2 klasser i en børnehave og en klasse undervises i fritidsklubbens lokaler.

Og det er stressende og hårdt for de 156 elever og 12 lærere, at undervisningerne skal foregå forskellige steder, erkender fungerende skoleinspektør Gry Vold.

Skimmelsvampen blev konstateret i oktober sidste år og eleverne samt lærerne kan først komme tilbage til Atuarfik Edvard Kruse til november.

I løbet af de sidste 3 eller 4 år har skolebestyrelsen oplevet, at eleverne har udvist symptomer, der er tegn på, at der er noget galt i skolen. Det har blandt andet betydet højere fravær, siger bestyrelsesformanden Therkel Mathiassen. Børnene har udvist hovedpine og har været utilpasset og har oplevet svimmelhed, siger bestyrelsesformanden, der beretter, at flere elever har højere fravær, som kan relateres direkte til skimmelsvampen.

Et areal på 1000 kvadratmeter er ramt af skimmesvampen, og reparationen kan først ske, når det næste skib anløber til Uummannaq med de materialer, der skal bruges til genopbyningen af skolen, formentlig først sidst i maj, oplyser Jan Erik Andersen, anlægschef i Qaasuitsup kommunia.

Han har søgt og ledt efter midler til reparation og genopbygning af de 1000 ramte kvadratmeter og regner med, at regningen vil løbe op på 3 millioner kroner.

Og først til november forventes de fem klasser altså at kunne vende tilbage til deres skole.