Fejl i Lægeklinikken kostede næsten en kvinde livet

Det kostede næsten en kvinde livet, da personalet i Lægeklinikken i Nuuk ved et uheld lagde hendes journal i den forkerte bunke. Nu løber hun hovedet mod en mur i sin kamp for erstatning.
Skrevet af Thora H. Nielsen
08. maj 2014 03:39

Kvinden, der bor i Danmark, kan ikke få placeret et ansvar eller få en erstatning, efter at Lægeklinikken i Nuuk, der for nyligt har skfitet navn til Dronning Ingrids Sundhedscenter, udsatte hende for en fejl. Dengang sagde klinikken, at hendes celler på livmoderen var raske, selvom prøverne viste kraftige celleforandringer, der kunne føre til livmoderhalskræft.

Den 32-årige Karina Brudlykke fik under et tre måneders vikariat på Dronning Ingrids Hospital i 2007 taget prøver som en del af et screeningsprogram mod livmoderhalskræft. Prøverne blev sendt til Rigshospitalet til analyse, og de sendte resultaterne retur til Grønland. Her gik det dog galt.

-I svarene stod der, at jeg havde forstadierne til cancer. Men da jeg får mit svar fra Lægeklinikken, var der skrevet på min journal, at der ingen anmærkninger var. Jeg gik rundt og troede, at alt var normalt, indtil jeg i 2011 fik konstateret livmoderhalskræft og skulle opereres akut i Danmark, siger Karina Brudlykke.

Efter operationen i Danmark begyndte hun at undre sig over, hvorfor forstadierne til kræft ikke var blevet opdaget i tide, da hun i alle årene havde fulgt screeningsprogrammet og været til alle kontrollerne. Hun bad sin læge om at undersøge, hvad de tidligere prøver havde vist, og fandt ud af, at prøverne fra Grønland faktisk havde påvist kraftige celleforandringer.

Hun ringede til Grønland for at undersøge det nærmere og fik fat i en assistent, som kunne fortælle, at der stod "ingen anmærkninger" på journalerne, selvom prøverne viste noget ganske andet. Den ansatte opfordrede Karina Brudlykke til at tage sagen op og sende en klage.

- Den kvindelige ansat gættede på, at jeg var havnet i den forkerte bunke, og at nogen havde skrevet det forkerte ind dengang, da man bare sendte en fax fra Rigshospitalet. Men hun sagde, at det bare var et gæt, og at det selvfølgelig var uheldigt.

Karina Brudlykke satte sig ned og skrev en klage til det danske Patientombud og til det grønlandske Landslægeembede, men de har begge afvist klagen, da fejlen er  sket for mere end 5 år siden. Den danske Patienterstatning vil heller ikke tage sagen, da fejlen skete i Grønland. Hun har nu anket sagen til de danske myndigheder og forbereder en anke til Landslægeembedet i Grønland.

- Jeg håber på at få noget retfærdighed og få nogen til at tage ansvaret for at have lavet så stor en fejl, at jeg udvikler cancer. Det er også med henblik på, at det ikke skal ske igen for andre kvinder. Der skal kigges på systemerne og rettes op på, hvad der kunne gå galt, når svar kan gå tabt mellem Grønland og Danmark på den måde.

KNR har forgæves forsøgt at få en kommentar fra ledelsen på Dronning Ingrids Hospital og Patientombuddet i Danmark, som tager sig af patientklagerne fra Grønland.