Fejl betyder større underskud end antaget

Vi har importeret varer for langt større beløb, end man hidtil har antaget.
Skrevet af Mads Fisker
09. september 2011 06:56

Danmarks Statistik har opdaget en fejl med betydning for sine grønlandske kolleger. Den betyder nemlig, at der hvert eneste år siden 2002 er importeret varer her til landet for mellem 80 og 160 millioner kroner mere, end opgørelserne over den såkaldte handelsbalance har vist.

Dermed har underskuddet på handelsbalancen altså været samlet mindst 800 millioner kroner større end antaget.

- Varer i transit gennem Danmark på vej til Grønland er ikke blevet opgjort som en del af Grønlands import for perioden 2002-2011. Det betyder, at importen er større end hidtil antaget, og at underskuddet på handelsbalancen derfor er undervurderet, skriver Grønlands Statistik i en pressemeddelelse.

Her sender man altså ansvaret videre til Danmarks Statistik, men beklager dog fejlen og vil senere på måneden udsende nye opgørelser over de seneste ti års handelsbalance.

Underskud på handelsbalancen er i øvrigt ganske naturligt her i landet, da vi er nødt til at importere alt fra mad, tøj og møbler til fjernsyn og biler, mens vi omvendt nærmest udelukkende eksporterer fisk og skalddyr. Samtidig er den negative handelsbalance også udtryk for et ganske højt aktivitetsniveau her i landet - særligt inden for bygge- og anlægssektoren. Og på den måde er stor import altså godt for beskæftigelsen.

Sidste år bød på et rekordstort underskud på vores samhandel med udlandet på godt 2,2 milliarder kroner. Sagt med andre ord importerede vi varer for knap 4,4 milliarder kroner, mens vi kun eksporterede varer for godt 2,1 milliarder kroner.

Men med den netop opdagede fejl er underskuddet på sidste års handelsbalance altså mellem 80 og 160 millioner kroner større end de 2,2 milliarder kroner.