FE: Russiske kampfly kan true Grønland

Verdens stormagter har ikke mistet interessen for Grønland og Arktis. Lande som Rusland og Kina vil derfor stadig true sikkerheden, vurderer efterretningstjeneste.
Ruslands ambassadør har tidligere udtalt, at Grønland ikke skal opfatte russerne som en trussel. Foto © : Oleg V. Belyakov - AirTeamImages [CC BY-SA 3.0 GFDL 1.2]
11. december 2020 04:46

Russiske jagerfly vil kunne flyve ind over Grønlands luftrum og true militære mål, mens Kina vil blive ved med at forsøge at have indflydelse i Grønland.

For Arktis er i stormagternes søgelys og udviklingen i regionen vil fremover blive kendetegnet ved et anspændt forhold mellem USA, Kina og Rusland. 

LÆS OGSÅ Rusland: Vores kampfly udgør ingen trussel for Grønland

Det er nogle af overskrifterne i Forsvarsets Efterretningstjenestes (FE) årlige risikovurdering.

Her tegner efterretningstjenesten et billede af, hvad der i udlandet udgør trusler for Rigsfællesskabets sikkerhed og interesser. Sidste år var Grønland øverst på den hemmelige tjenestes dagsorden. Og det samme gør sig gældende i år.

En af de mulige trusler udgøres af Rusland. I april gennemførte russerne en øvelse, hvor den nye startbane på den fremskudte base Nagurskoye blev benyttet. 

Det betyder, at danske overvågningsfly vil kunne blive mødt af russiske jagerfly i internationalt luftrum omkring Grønland. I krisetid vil kampfly med kort eller slet intet varsel kunne lette fra basen mod grønlandsk luftrum og territorium.

Rusland og USA i Grønland

I april tildelte USA's regering 12,1 million dollar - cirka 83 millioner danske kroner - til civile projekter i Grønland.

To måneder senere genåbnede USA sit konsulat i Nuuk, hvor flere diplomater skulle have arbejdsplads. 

I oktober kom det frem, at Rusland ønskede sig en såkaldt honorær konsul i Nuuk.

Det er en ulønnet post, og det er ofte en erhvervsdrivende eller advokat, som vil hjælpe et lands udenrigstjeneste med at fremme eksport eller diplomati.

Dengang svarede naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge (D), at Grønland er 'open for business'.

Ifølge rapporten fra FE udgør flyene en trussel mod vestlige orlogsskibe i farvandet mellem Grønland og Norge og militære mål i Grønland, herunder Thulebasen. 

Efterretningstjenesten vurderer også, at er muligt, at Rusland vil forsøge at bruge potentielle interne uenigheder i Rigsfællesskabet til at skabe splid og styrke stormagtens position i Arktis.

Kina i søgelyset

Man kan heller ikke komme udenom Kina, der længe har haft sine øjne rettet mod Grønland. 

Ifølge FE’s rapport har kinesiske statslige og ikke-statslige aktører vist interesse for kommercielt og forskningsmæssigt samarbejde i Grønland. 

På grund af tætte forbindelser mellem kinesiske virksomheder og det politiske system i Kina mener FE, at omfattende kinesiske investeringer kan være risikable.  

Det skyldes, at FE frygter, at investeringerne vil øge risiko for politisk pres fra Kina i Grønland. 

LÆS OGSÅ FE: Stormagters spil i Grønland udgør nu den største risiko

USA er Kinas store rival, og i de forenede stater betragter man Kinas øgede interesser i Arktis og Grønland som en trussel mod USA i et område, der har strategisk betydning.

USA ønsker derfor at begrænse Kinas indflydelse i Arktis generelt, også i Grønland.

Alt i alt tyder det på, at stormagterne vil gå langt for at stå stærkest i Arktis. FE finder det meget sandsynligt, at udviklingen vil medføre skærpet politisk retorik og endnu mere militær oprustning.