Fasttrack ordning er på plads: Nu bliver det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft

Naalakkersuisoq for arbejdsmarked, Mimi Karlsen (IA) har underskrevet en aftale med den danske regering om fasttrack ordning. Ordningen træder i kraft fredag 24. september.
Grønlands Selvstyre er i gang med at lave en liste over virksomheder, som efter ansøgning kan forhåndsgodkendes. Foto © : Royal Greenland
Skrevet af Malik Brøns
10. september 2021 05:42

Snart kan virksomheder i Grønland lettere og hurtigere hente udenlandsk arbejdskraft.

Naalakkersuisoq for arbejdsmarked, Mimi Karlsen (IA) har nemlig underskrevet en aftale med den danske Udlændinge og Integrationsminister i Danmark, Mattias Tesfaye (S).

Aftalen handler om den såkaldte fasttrack ordning, som skal gøre det muligt for virksomheder at hente udenlandsk arbejdskraft i perioder med lav ledighed. Ordningen træder i kraft 24. september. 

Foto © : Naalakkersuisut

Foto: Naalakkersuisut. Mattias Tesfaye med Mimi Karlsen. 

- Det betyder at en ansøger om at komme til Grønland og arbejde, kan rejse til landet og komme i arbejde uden at vente på at Grønlands Selvstyre har afgivet høringssvar på deres ansøgning. Ordningen gælder ved behov for udenlandsk arbejdskraft i perioder med lav ledighed, skriver Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Det kræver, at virksomheden er med på Selvstyrets liste over forhåndsgodkendte virksomheder.

Glad Mimi Karlsen

Desuden skriver Naalakkersuisut, at fasttrack ordningen kan suspenderes hvis arbejdsløsheden stiger i en periode, hvor det vil være lettere for virksomheder at ansætte lokal arbejdskraft.

- Det var en fornøjelse at hilse på den danske Udlændinge og Integrationsminister Mattias Tesfaye, hvor vi begge nikkede til denne aftaleudkast, som hans ministerium blev færdig lige inden jeg mødte ham.

LÆS OGSÅ Fast-track på arbejdskraft fra udlandet skal hjælpe byggebranchen

Det siger Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Mimi Karlsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Med fasttrack ordningen, er det Naalakkersuisuts håb at der kan sættes yderligere udvikling og vækst i samfundet. Det er glædeligt at virksomheder som har behov for udenlandsk arbejdskraft, får mulighed for at rekruttere den manglende arbejdskraft hurtigere end før.

Grønlands Selvstyre er i gang med at lave en liste over virksomheder, som efter ansøgning kan forhåndsgodkendes. Kravet for at være på listen er, at løn og ansættelsesvilkår er sædvanlige efter grønlandske forhold, og når særlige beskæftigelsesmæssige hensyn er til stede, det vil sige, at der er behov for, for eksempel specialiseret arbejdskraft.