Foto: Arktisk Kommando/Palle Lauritsen

Kielsen: For farligt at åbne Nuugaatsiaq og Illorsuit

Der findes ikke en løsning der kan advare borgerne i Nuugaatsiaq og Illorsuit tidsnok, hvis der skulle komme en ny tsunami, og derfor kan beboerne ikke vende tilbage foreløbigt, fortalte formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, på et pressemøde fredag formiddag.

På et hasteindkaldt pressemøde fredag formiddag fortalte Kim Kielsen, at Naalakkersuisut har besluttet ikke at genåbne bygderne Nuugaatsiaq og Illorsuit.

- Ifølge beredskabkommissionens vurdering er bygderne stadig i risko for at blive oversvømmet, sagde Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Jeg siger tak til Grønland og befolkningen

Ifølge Kim Kielsen er mulighederne for et varslingssystem blevet undersøgt, og der er endnu ikke fundet et system, der kan advare borgerne tidsnok.

- En ny tsunami vil ramme bygderne omkring fem miniutter efter et nyt fjeldskred, og derfor er det ikke betryggende for borgerne at vende hjem, sagde Kim Kielsen.

Med hensyn til de evakuerede borgere, handler det om, at de nu får etableret en tilnærmelsesvis normal hverdag, da situationen kan komme til at vare et stykke tid.

LÆS OGSÅ TV: Kielsens pressemøde om Nuugaatsiaq og Illorsuit

En delegation bestående af repræsentanter fra Naalakkersuisut, embedsmænd fra selvstyret og Qaasuitsup Kommunia kommer til Uummannaq på mandag, for at fortsætte arbejdet med at afklare situationen for de evakuerede borgere.

Kim Kielsen fortalte, at beredskabskommissionen har fået hjælp af norske eksperter til at vurdere risikoen for at den løse fjeldsside ved Karrat Isfjord skrider. Specialisterne vurderer fjeldet som 11,5 på en norsk skala, hvor 12 er højeste risiko.

LÆS OGSÅ Her styrter fjeld i Ukkusissat

LÆS OGSÅ For farligt at sprænge løst fjeld

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt