Farlig skønhed: Lupinen kvæler lokale planter i Sydgrønland
En regulær blomsterkrig udspiller sig i Sydgrønland, hvor den blå lupin ser ud til at vinde slaget om blomsterengene over de oprindelige planter.
Det var en skovfoged, som i sin tid blev så betaget af lupiner, at han besluttede sig for at indføre blomsten til Sydgrønland.
Men med en varm sommer breder lupinen sig i sådan en grad, at de andre planter på egnen kæmper med at finde plads til at gro.
Lupinen har især spredt sig i Qaqortoq, hvor blomsten vajer sine blå blomster i triumf på de fleste grønne områder. For nogle borgere har lupinen bredt sig i sådan en grad, at de er blevet trætte af blomsten.
- Nogle synes, de er smukke, men det holder de op med. Jeg synes ikke længere, at de er smukke. Jeg synes, de grønlandske planter er smukkere, siger Gert Hansen fra Qaqortoq.
- Jeg plantede dem i Upernaviarsuk. Da folk så dem skyde op, ville de købe dem, så det er min skyld, siger Poul Bjerge og griner.
Louise Jacobsen blev så forført af blomsten, at hun besluttede sig for at tage en lupin med til Eqalugaarsuit for at plante den ved sit hus. Det er dog en beslutning, hun siden har fortrudt.
- Vi syntes selvfølgelig, at den var flot, da vi havde plantet den, men det næste år fandt vi ud af, at roden spreder sig, og så overtog de pladsen fra andre planter, siger Louise Jacobsen og fortæller, at hun siden er begyndt at fjerne rødderne.
Lupinens nye modstander
Nogle borgere mener, at antallet af den invasive lupin bør holdes nede, og blomsterkrigen har dermed fået en ny dimension, hvor borgerne nu også kæmper med at holde den blå blomst nede.
- De kvæles ved, at man skærer dem. Så bliver de sure. Jeg klipper dem, når de gror hjemme ved os, siger Gert Hansen.
Det var den pensionerede skovfoged Poul Bjerge, der indførte lupiner fra Island, som stammer fra Alaska, til Upernaviarsuk tilbage i 1970erne.
- Jeg plantede dem i Upernaviarsuk. Da folk så dem skyde op, ville de købe dem, så det er min skyld, siger Poul Bjerge og griner.
Også han mener, at der er kommet for mange.
- Der er for mange af dem. De er måske glade for den grønlandske muld, siger han.
Lupinerne får store rødder og spreder sig hurtigt. Blomsten kan dog godt holdes nede, forklarer den tidligere blomsterhandler.
- Tag skuddene, så dør de ud, siger Poul Bjerge.
Ifølge en henvendelse til KNR har lupinen også har bredt sig til Narsaq, hvor den erobrer mere terræn.