Farcen vil ingen ende tage

Tomheden runger stadig i 'Hans Enoksens møghuse'. Den langtrukne historie om de to tomme Panbo-huse i Oqaatsut ved Ilulissat, er langtfra slut. Og det tærer på bygdedriftskontoen.
23. februar 2011 16:06

Det er nemlig bygdedriftskontoen, der betaler for at varme husene op, mens de står tomme.

Siden december måned har KNR bragt adskillige historier om de to mennesketomme panbo-huse i Oqaatsut. Og tomme - det er de stadig.

Den 24. december lød julebudskabet fra områdechef hos INI, Allan Werge ellers:

- Umiddelbart vil jeg mene, at 15.01 eller 01.02, da flytter vi folk ind.

Men hans ord holdt ikke stik. Angiveligt fordi INI fandt nye mangler ved husene, der først skulle udbedres. Den 31. januar meddelte Qaasuitsup Kommunia, at håndværkere ville fikse de sidste småting i husene den efterfølgende dag. Og derfor hed udlejningsdatoen nu 15. februar:

- Nu bliver det jo ikke før den 15. februar. Vi regner med INI's regler, og de flytter jo kun folk ind den 15. og den 1. i måneden, sagde anlægschef i Qaasuitup Kommunia, Jan Erik Andersen til KNR den 31. januar.

Om håndværkerne aldrig nåede til Oqaatsut, om der er tale om klamphuggeri, eller om INI bliver ved med at finde fejl ved husene, vides ikke. Det, der er stensikkert, er, at vi i dag skriver den 23. februar og at borgerne i Oqaatsut stadig venter. Og mens de venter, må de samtidig også betale for opvarmningen af de to huse. Udgiften til varmen bliver nemlig trukket fra bygdedriftskontoen:

- Og det har vi gjort i to år, så det koster mange penge at vedligeholde dem, siger Lars Fleischer, der er bygdebestyrelsesmedlem i Oqaatsut.

Lars Fleischer har ikke tal på, hvor mange penge der er røget fra bygdekontoen i den periode, som husene har stået tomme. Men han forklarer, at nye huse i gennemsnit bruger fra 7 til 10 liter solar om dagen. Regner man med10 liter solar om dagen til den aktuelle literpris på 4,49 kroner, så har bygden på ét år betalt 16.315,50 kroner på opvarmning per hus. Penge, som i følge Lars Fleischer kunne være blevet brugt til noget andet.

Områdechef i INI A/S, Allan Werge oplyser til radioavisen, at årsagen til, at INI endnu ikke har udlejet boligerne, er at Qaasuitsup Kommunia endnu ikke har givet en ibrugtagningstilladelse, og at INI vil være klar til at udleje dem, så snart Qaasuitsup Kommunia har givet ibrugtagningstilladelsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Qaasuitsup Kommunia.