Fangstperioder skal reguleres af kommunerne

Kommunerne skal stå for reguleringen af fangst- og jagtperioderne, mener politisk flertal.
20. april 2010 18:47

Naalakkersuisut er enig, men understreger, at bæredygtighed kommer i første række.

Det er IA's Harald Biancoog Kattusseqatigiit Partiiats Jakob Skade, der foreslår, at fangstreguleringen lægges ud til kommunerne. De mener, at fangstperioderne passer for dårligt med, hvornår dyrene rent faktisk befinder sig i de forskellige dele af Grønland.

- Fuglefangsten bliver lukket længe før, fuglene lægger æg, og mens der stadig er vinter i dele af landet. Og så kan man stå der og ærgre sig. Det er dét, der diskuteres i de forskellige dele af landet. Og det er dét, vi ønsker at ændre på, siger Jakob Skade.

I dag bliver fangstperioderne reguleret ens over hele landet, selv om der er forskel på, hvornår for eksempel lomvier befinder sig i Nord- og Sydgrønland.

Ændringsforslaget blev tirsdag førstebehandlet i Inatsisartut. Og her bekymrede Demokraternes Mikael Rosing sig for, at en lokal regulering vil gå ud over de bestande, som færdes på tværs af regioner og landegrænser:

- For så vil den enkelte lokale forvalter, som bruger ressourcen i det enkelte lokalområde, typisk øge deres fangst på bekostning af fællesskabet. Og en meget stor del af de ressourcer, som vi har i Grønland, går på tværs af regionerne og landegrænser og deles med for eksempel Canada og Norge.

Samme bekymring gav en Fuglearbejdsgruppe nedsat af det daværende Landsstyre udtryk for i en rapport fra 2008. Forvaltningen skal ske centralt, fordi mange fugle er trækfugle som deles med andre lande, lyder det i rapporten.

Bæredygtighed er førsteprioritet, understreger naalakkersuisoq for fangst Ane Hansen. Allerede på nuværende tidspunkt kan Naalakkersuisut give kommunerne lov til selv at regulere fangstperioderne lokalt, siger hun:

- Men det er nødvendigt, at man sætter nogle grundlæggende regler centralt, før man vil have kommunerne til at administrere på vegne af os. Så jeg kan godt forstå Mikael Rosings bekymring, men det kan godt lade sig gøre ved først at fastsætte reglerne centralt.

Samtlige partier i Inatsisartut og Naalakkersuisut støtter forslaget, men kommunerne skal først have tid til at føre kommunalreformen igennem. Derfor vil Naalakkersuisut vende tilbage til sagen i 2011.

Forslaget er nu sendt til behandling i udvalget for fiskeri, fangst og landbrug.