Fangerne i Qaanaaq vil overvåge nordligste grænseområder

Klimaændringerne har ramt fangerne i Qaanaaq-området hårdt på deres traditionelle erhverv. Og de udsender nu via fisker- og fangerorganisationen KNAPK et nødråb til Naalakkersuit om hjælp til at søge nye erhvervs- og indtjeningsmuligheder. Som alternativ peger fangerne selv på, at de kan varetage overvågningen af de nordligste grænseområder.
28. august 2009 11:42

De har under en møderække med KNAPK's formand, Leif Fontaine opstillet en række muligheder, som de finder realistiske, men som kræver hjælp i en overgangsfase.

Leif Fontaine siger i dag i en kommentar, at der er hårdt behov for hjælp til fangerne, og han peger på muligheden for at etablere en særlig klimafond, der kan hjælpe de fangere, der bliver tvunget til at skifte erhverv som følge af den globale opvarmning.

Som alternative beskæftigelsesmuligheder peger fangerne selv på, at de kan varetage overvågningen af de nordligste grænseområder. Fangerne mener også, at der er muligheder i outfitter-uddannelsen med henblik på guided trofæjagt på moskusokser og isbjørne.

Samtidig finder de det også rimeligt, at der iværksættes et forsøgsfiskeri med henblik på en overgang til fiskerierhvervet. Herudover har de også en privatisering af Arctic Green Foods indhandlingsanlæg i Qaanaaq på ønskesedlen tillige med etableringen af en havn i det lille samfund.

Endelig kræver de, at de nuværende begrænsninger i fangsten af nar- og hvidhvaler bliver ophævet.

- De traditionelle fangstmetoder i Qaanaaq-området sætter i forvejen begrænsninger nok i fangstmulighederne. Og desuden er der nar- og hvidhvaler nok i området, argumenterer fangerne med.

Endelig har de med på ønskesedlen, at medlem af naalakkersuit for fiskeri, fangst og landbrug, landsstyremedlem, Ane Hansen aflægger Qaanaaq et besøg med henblik på at drøfte befolkningens fremtidsmuligheder.