Fangerne i Qaanaaq føler sig trængt af krydstogtsturismen

Fangerne føler sig trængt af krydstogtskibe, der kommer oftere til området, i takt med at større kyststrækninger i Avanersuaq er isfrie om sommeren. For den øgede turisme medfører, at turisterne når helt op til Eetah, hvor fangerne i en kort og hektisk periode jæger moskusokse og rensdyr.
Skrevet af Jens Thorin
26. september 2011 17:48

- Det er meget betænkeligt. Hvad laver de? Vi spørger os selv; mon de vil trænge os op i vores jagtområder? De er "lovløse". siger fanger Rasmus Avike fra Qaanaaq.

I sæsonen jæger fangerne i Avanersuaq rensdyr og moskusokse i Eetah, der ligger cirka 150 kilometer nord for Qaanaaq. Da området er langt fra Qaanaaq er jagtperioden kort og hektisk.

Men i de seneste somre, hvor der har været mindre is, er krydstogsturisterne begyndt at komme til Eetah, hvor de bliver fragtet på land med gummibåde og helikoptere. Og det giver fangerne problemer:

- Forleden da vi var ved mundingen af Eetah, var der krydstogtskib. Da vi efter at have overnattet på stedet tog ind til fjorden for gå på jagt, sejlede også 10 gummibåde fyldt med mennesker ind til bunden af fjorden, fortæller fangeren.

Det er dog ikke alene støjen fra turister i gummibåde, der er et problem.  Også helikoptere, der benyttes af krydstogtskibene, skræmmer fangstdyrene væk, fortæller Rasmus Avike.

I følge fangeren flygter fangstdyrene længere væk, jo højere støj, der kommer i området. Men som følge af klimaændringerne bliver havisen om sommeren mindre, og Rasmus Avike frygter derfor, at der kommer flere krydstogtsturister:

- Jeg frygter, at der oftere vil komme krydstogtsturister til området. Derfor er det nærliggende, at man nu tænker på at lovgive for at regulere turismen, siger fanger Rasmus Avike fra Qaanaaq.