Fangere skal indsamle prøver fra isbjørne

Isbjørnejægere skal fra det nye år begynde at skære en lille prøve af tungen og en lille tand fra alle nedlagte isbjørne og aflevere det til kommunen.
Skrevet af Louise M. Kleemann
16. december 2011 12:08

Tandprøverne skal vise, hvor gamle isbjørnene er og den samlede aldersfordeling i bestanden kan fortælle om, hvordan hele bestanden har det.

Prøven fra tungen skal analyseres for DNA, så forskerne kan se, hvordan de forskellige isbjørnebestande hænger sammen. Prøverne vil også indgå i beregningerne af, hvor mange isbjørne, der findes i Baffin Bugt og Kane Basin-bestandene, som Grønland deler med Nunavut.

- Prøverne er et meget vigtigt bidrag i bestræbelserne på at overholde vores aftaler om fælles forvaltning af de isbjørnebestande, vi deler med Canada/Nunavut. Formålet er at sikre bestandene og en bæredygtig fangst for fremtiden, oplyser Forsker Malene Simon fra Grønlands Naturinstitut.

Naturinstituttet har udsendt et prøve-rør til prøverne og en informationsfolder, der viser, hvordan prøverne skal tages. Folderen kan også downloades fra naturinstituttets hjemmeside http://www.natur.gl