Fangere på barrikaderne i København

16 grønlandske fangere og KNAPK-folk går på barrikaderne i København på tirsdag den 1. maj. Demonstrationen er arrangeret af fisker- og fangerorganisationen KNAPK, der nu har fået nok af den europæiske modstand mod sælskind.
27. april 2012 14:59

Men sælskindsprodukter har nu i årevis været ude i kulden hos forbrugerne. Hvordan trænger man pludselig igennem med et efterhånden gammelt budskab? Det spørger Radioavisen det kommunkationsbureau, som KNAPK har allieret sig med i sin sælkampagne.

- For at kunne lykkes med en kampagne, skal man have nogle sandheder at fortælle verden. Det er ikke det samme som at sige, at man skal være populær alle steder. Men man skal stå ved sin historie, føle den er sand og sørge for at den er 100 procent sand. Og så skal man alliere sig med nogle, der har forstand på at få det budskab ud i verden.

Sådan lyder svaret fra Ole Ørum, der er direktør i det danske kommunikationsbureau Master Vision, som bistår KNAPK i deres nye kampagne.

Demonstrationen den 1. maj er nemlig blot en del af en større kampagne for grønlandsk sælfangst. Den konkrete anledning er, at Magasin per 1. maj stopper al salg af ægte pels pga. nye etiske retningslinier, hvor sælskind bliver slået i hartkorn med for eksempel mink, ræv og kanin.

Men som Ole Ørum her siger.

- Magasin er sådan set bare et symbol på, hvad alle mulige andre store kæder gør.

Problemet er nemlig generel uvidenhed om grønlandsk sælfangst.

En undersøgelse fra analysebureauet Userneeds bestilt af KNAPK viser, at otte ud af 10 danskere ikke kender til inuit-undtagelsen i EU's importforbud mod sælskindsprodukter. Undersøgelsen viser også, at 47 procent af de danske befolkning tror, at der jages sælunger med køller i Grønland.

- Det er bare et bevis på, at vi har brug for en informationskampagne i Europa omkring vores sælfangst, siger KNAPK's formand Leif Fontain.

Han mener, at det er det helt rigtige tidspunkt at sparke en kampagne i gang.

- Fra årets begyndelse har der været meget debat om vores sælfangst bl.a. i danske medier, og det synes vi er en god mulighed til at lave kampagne, mens sagen er varm.

Men hvad er det egentlig, KNAPK satser på at opnå igennem kampagnen.

- Succeskriteriet er reelt at få hjælp fra Danmark til at presse EU, sådan at der kommer en pose penge til at afhjælpe det her med, at ingen aner, at der er lavet en inuit-undtagelse, der godtgør at de grønlandske sælfangere kan fortsætte med at leve på den måde, som de har levet i mange, mange år, lyder det fra Ole Ørum.

1. maj-demonstrationen begynder klokken 10 på Kongens Nytorv, hvor Leif Fontain og folketingsmedlemmerne Sara Olsvig og Doris Jakobsen taler. Derefter er der optog til Fælledparken, hvor KNAPK har opstillet et 'solidaritetstelt'.

KNAPK-kampagnen er støttet af Selvstyret, Great Greenland og Kopenhagen Fur.
KNAPK regner også med deltagelse fra Det grønlandske Hus i København og fra grønlændere bosat i Danmark

Få mere info om kampagnen på hjemmesiden www.stotfangerne.gl