Fangere jubler over donation

Selv om donationen fra Dyrenes Venner falder på et tørt sted er hjælpen allerede kommet for sent for nogle. Mindst to af slædehundene er nu døde af sult. Derudover har en af fangerne fået aflivet tre af sine hunde for at skåne dem for sultedøden.
Skrevet af Louise M. Kleemann
28. november 2011 10:13

- Vores bønner er blevet hørt, siger en glad Mads Ole Kristiansen. Han har dog nået at få aflivet tre af sine hunde inden hjælpen kom så vidt.

- Personligt ville jeg foretrække en forhøjelse af narhvals- og hvalroskvoten frem for at  skulle ‘tigge’ om hjælp igennem pressen, siger han.

En anden fanger der tager imod donationen med kyshånd er Aabilannguaq Simigaq. Han har fornylig mistet to af sine hunde, der døde af sult.

- Det er hårdt når ens egne hunde dør uden at man selv er i stand til at hjælpe dem, siger Aabilannguaq Simigaq, der ikke har været  ude på fangst siden hans motor gik i stykker.

- Mine hunde har ikke fået kød i lang tid, og hvis det ikke havde været for min kones løn havde de ikke været i live så længe, siger han.

Situationen i Qaanaaq er nu også kommet op på politisk niveau. Senest har Aleqa Hammond fra Siumut spurgt naalakkersuisut hvornår der sidst har været optælling af hvalrosbestanden i Qaanaaq, og hvor stor en trussel hvalrosbestanden vil lide hvis man gav en ekstra hvalroskvote til fangerne i Avanersuaq.

- Skal man snakke om bæredygtighed, er det også vigtigt, at man ser på det menneskelige bæredygtighed, for bæredygtig fangst og bæredygtig levevis er vigtige at tage med i vægtskålen når vi vurderer kvoter, skriver Aleqa Hammond i sit paragraf 37 spørgsmål til naalakkersuisut.