Fanger: Jagtmetode på nar- og hvidhvaler bør laves om

Folk skal kunne retsforfølges for uagtsomhed, hvis de skyder i retning mod andre både, mener en fanger fra Uummanaq. Når hvalerne omringes, og der skydes fra alle sider, risikerer fangerne nemlig at blive ramt af vildfarne kugler.
19. oktober 2009 15:25

Jagtmetoden på nar-og hvidhvaler bør laves om, mener fanger Job Nielsen fra Uummannaq.

Med den nuværende metode, hvor hvalen ofte omringes af både, og der skydes fra alle sider, rammes fangerne til tider af vildfarende kugler fra de andre både. Og det er det kun et spørgsmål om tid, før en fanger rammes igen.

Job Nielsen efterlyser nye regler for hvidhvalsjagt:

- I dag er det nærmest en kutyme, at fangerne skyde løs på hvalen, selvom der er både lige på den anden side. Og der kan folk nemt blive ramt af vildfarne kugler og forårsage ulykker, der koster menneskeliv. Min storebror og en anden mand var tæt på at blive ramt af en vildfaren kugle, der fløj ind i mellem dem, fortæller han.

I 2002 blev en fanger fra bygden Saqqaq ramt af vildfaren kugle under hvidhvaljagt. Kuglen rev næsten armen af fangeren. Og det er langt fra det eneste tilfælde, hvor folk er kommet alvorligt til skade uden jagt på hvidhvaler.

Job Nielsen efterlyser derfor nye regler, hvor folk kan retsforfølges for uagtsomhed:

- Hvis folk skyder mod både, skal man kunne melde dem, så det får bøde eller en advarsel, og der skal være debat om emnet.

KNAPK kender til problemet, men det har ikke været muligt at få kommentar, da formand Leif Fontaine har siddet i møde hele mandagen.