Fandt kulturarv i flyttekasser

Værdifuldt materiale om Grønlands kulturarv er dukket op i 15 flyttekasser, der nu bliver gransket af arkæologerne på Nationalmuseet i Danmark.
Skrevet af Martine Lind Krebs
31. august 2011 10:57

Da den tidligere inspektør på det danske Nationalmuseum Jørgen Meldgaard døde i 2007, efterlod han sig 15 papkasser med noter, dagbøger, fotografier og film fra sit arbejde i Grønland og Nunavut.

Kasserne viste sig at være et rent skatkammer for arkæologerne på Nationalmuseet, der har fået materialet overdraget fra Jørgen Meldgaards arvinger. Et fire-årigt forskningsprojekt skal derfor sørge for, at materialet kommer frem i lyset.

- Da vi fik det ind, kunne vi se, at der var kæmpe muligheder i at se på Jørgens gamle materiale, som er udgravet for 40-50 år siden, med nye øjne og få det behandlet med moderne metoder, siger professor i arkæologi Bjarne Grønnow, som er leder af forskningsprojektet.

Ifølge ham  har materialet bidraget med mange oplysninger, som arkæologerne ikke kendte i forvejen, især Jørgen Meldgaards optegnelser over udgravningerne på bopladsen Qajaa i Diskobugten.

-Til sammen begynder vi at kunne tegne et billede af Saqqaq-kulturens folk, som er meget mere detaljeret end vi hidtil har kunnet, siger han.

Fundene fra Qajaa kan ses på Grønlands Nationalmuseum, men Jørgen Meldgaard nåede aldrig at få offentliggjort beskrivelser af fundenes betydning. Det arbejder Bjarne Grønnow nu på sammen med kollegaen Jens Fog Jensen i en bog, som også beskriver deres egne fund fra bopladsen Qeqertasussuk.

Det unikke ved de to bopladser er, at genstande fra Grønlands første indbyggere er velbevaret - også dem af træ, ben og tak.

- Jørgens fund og vores analyser af dem åbner en dør ind til en tilværelse for 4½ tusind år siden, som vi ellers ikke ville have haft, siger Bjarne Grønnow.

Det er den amerikanske fond The Rock Foundation, der har muliggjort projektet ved at donere 8,5 millioner kroner.  I alt 5-6 forskere er tilknyttet projektet. Blandt materialet er der også fundet film optaget i Godthåbsfjorden i starten af 1950’erne og fra udgravningerne i Qajaa. De film kan allerede nu ses på Nationalmuseets hjemmeside.

En stor del af Jørgen Meldgaards materialet vedrører desuden hans udgravninger i Igloolik i Nunavut. Genstandene fra disse udgravninger findes på det canadiske nationalmuseum, og nu vil også Jørgen Meldgaards noter, dagbøger, fotografier og film blive tilbageført hertil. Samtidig bliver der også skrevet en bog ud fra Jørgens Meldgaards canadiske materiale.

Forskningsprojektet Arktiske Horisonter forventes afsluttet om halvandet år.