Fagforeningsformænd tordner mod prisstigninger på brændstof

Borgerne er blevet ført bag lyset af de nyvalgte medlemmer af Inatsisartut. Det mener SIK. Samtidig udtrykker KNAPK bekymring over de konsekvenser, prisstigningen kan medføre.
KNI oplyser til medierne, at det er blevet dyrere end forventet at sikre brændstofforsyningen, og at det derfor er nødvendigt at justere priserne. Foto © : Hans Meineche/Biofoto/Ritzau Scanpix
Skrevet af Andreas Wille
14. maj 2025 16:00
Versionist Tabetha Kreutzmann

Det har skabt stor kritik, at literprisen på brændstof er steget kraftigt fra den ene dag til den anden.

Literprisen på brændstof – det vil sige benzin, diesel og petroleum – er nemlig steget med 85 øre. Det svarer til en prisstigning på mellem 15 og 20 procent.

Flere af landets politikere har luftet deres utilfredshed. Også formanden for SIK, Jess G. Berthelsen, er stærkt utilfreds.

– Under valgkampen lovede de (politikere, red.) borgerne bedre levevilkår og øget velfærd – en lettere hverdag. Men det er ikke det, vi ser nu, siger fagforeningsformanden til KNR. 

SIK: Det er vildledning

Jess G. Berthelsen mener, at der er tale om vildledning, fordi de politiske løfter ikke stemmer overens med de handlinger, der nu føres ud i livet.

- Det er vildledning. Under valgkampen lovede de (politikere, red.) alle sammen, at levevilkårene i landet ville blive bedre. At vi ville få mere velfærd – og nu sker det stik modsatte, siger formanden for SIK. 

Han mener, at medlemmerne af Inatsisartut bør finde løsninger, der kan opveje prisstigningen. Foreningens leder finder det helt uacceptabelt, at borgerne nu skal betale mere for brændstof.

– De må finde pengene og dække stigningen, siger han. 

KNAPK: Det er dybt bekymrende

Jess G. Berthelsen er ikke den eneste fagforeningsformand, der retter kritik mod prisstigningerne.

Formanden for KNAPK, Nikkulaat Jeremiassen, er også stærkt utilfreds. Han frygter, at prisstigningerne vil få alvorlige konsekvenser for foreningens medlemmer.

– Næsten en krones stigning i brændstofprisen vil ramme borgerne hårdt – og især vores medlemmer. Det er dybt bekymrende og skræmmende, siger Nikkulaat Jeremiassen.

KNI har over for medierne forklaret, at det er blevet dyrere end forventet at sikre brændstofforsyningen, og at prisjusteringerne derfor er nødvendige. KNR arbejder på at få et interview med selskabet.

KNI er et selvstyreejet selskab og hører under Formanden for Naalakkersuisuts departement.