Fagforeninger: For dårlige vakantboliger

I princippet er det urimeligt, at Selvstyret skal smide millioner af kroner efter vakant og prævakantboliger. Det erkender to af de faglige organisationers formænd nu. På den anden side mener de, at fugt, skimmelsvamp og risiko for pludselige flytning i vakantboligerne heller ikke gør det rimeligt at opkræve husleje.
03. februar 2010 15:24

Formændene fra to af de faglige organisationer, som i øjeblikket forhandler med Selvstyret, erkender nu, at det i princippet er urimeligt, at Selvstyret skal bruge millioner af kroner fra den trængte Landskasse til vakant- og prævakantboliger.

- Som udgangspunkt, syntes jeg ikke, det lyder rimeligt. Men det er jo en situation, som Selvstyret selv har placeret sig i, siger formanden for Djøf i Grønland Sebastian Bach Hansen, og på linje med ham er formanden for Akademikernes Sammenslutning i Grønland (ASG).

- I princippet er det ikke rimeligt, men det er heller ikke rimeligt med de forhold, som vores ansatte bliver budt, siger Nikoline Ziemer, som er formand for ASG.

Hun mener ligesom Sebastian Bach Hansen, at Selvstyret på mange måder selv er skyld i, at de skal betale millioner af kroner om året for vakant og prævakant boliger. For det er nemlig heller ikke rimeligt, at deres medlemmer skal betale husleje for boliger i en horribel forfatning.

- Er det rimeligt, at man skal flyttes rundt blandt boliger, man ikke har mulighed for at sige nej til? Boliger, hvor der kan være skimmelsvamp, hvor der kan mangle indbo, hvor der kan mangle hårde hvidevarer? Er det rimeligt, at man kan komme til at betale for en 5-værelses lejlighed, når man blot er én? Det syntes jeg ikke, siger formanden for Djøf.

Nikoline Ziemer er enig, og faktisk ser hun helst at hele vakant- og prævakantordningen forsvinder. Som minimum kræver hun et trygt hjem til sine medlemmer.

- Hvis man er nødt til at have vakant- og prævakantboliger, så skal man have nogle boliger, som er i rimelig stand, og som kan møbleres med egne møbler. For det er nemlig hele essensen; man vil gerne bo 'hjemme' og ikke i prævakant eller vakant, hvor det er møbleret med møbler, som er brugt af mange, forklarer Nikoline Ziemer.

Hvis medlemmerne skal betale for vakant- og prævakantboliger kræver det, ifølge Sebastian Bach Hansen, nogle modydelser fra Selvstyret, og de er blandt andet:

- Man skal ikke kunne flyttes rundt blandt boliger, man skal ikke betale fuld pris for en 5-værelses lejlighed, hvis man er alene, vi vil have muligheden for at kunne sige nej til en bolig, hvis der er skimmelsvamp, eller hvis der ikke er det rigtige indbo, eller hvis der mangler hårde hvidevarer, fastslår Sebastian Bach Hansen.