Fagbevægelsen stadig skeptisk over storskalaloven

Et nyt opgør om Grønlands såkaldte storskalalov er på vej, skriver Politiken onsdag.
Skrevet af Karsten Sommer
16. oktober 2013 06:04

Avisen har talt med en række fagforeninger både her i Grønland og i Danmark, og flere af dem er ikke trygge ved loven, selvom den har undergået forandringer i det forslag Siumut nu har fremlagt til vedtagelse.

Tilføjelserne er dog ikke nok til at dæmpe uroen i fagbevægelsen.

- Vi er bekymrede for den måde, loven er strikket sammen på. Muligheden for, at udefrakommende minearbejdere kan bruge overenskomster fra udlandet, er alt for stor, siger Kaalina Skifte, formand for pædagogernes fagforening NPK, til Politiken.

Hun bakkes op af lærernes formand, Sivso Dorph:

- Vi er stadig skeptiske. Der er nogle indrømmelser i forhold til tidligere, men slet ikke nok siger han til Politiken.

SIK støtter loven i sin nye form, selvom opbakningen er lunken. SIK-formand Jess G. Berthelsen har blandt andet sagt, at han er bekymret for udsigten til »betydelig lønforskel« mellem grønlandske og udenlandske arbejdere.

Bekymringen deles i Danmark, hvor fagforbundet 3F's forbundsformand, Per Christensen, bemærker, at det meste af lovteksten har løse henvisninger til grønlandske arbejdsmarkedsregler.

- Det er vores vurdering, at teksten fortsat giver mulighed for massiv social dumping. Man henviser stadig ikke til løn- og ansættelsesvilkår i Grønland, men anvender fortsat formuleringen om »acceptable, objektivt og sagligt begrundede« lønforhold, og det åbner for en ladeport af fortolkninger, siger han til Politiken.

Storskalaloven tages op som første punkt i Inatsisartut i dag, efter at man måtte udsætte behandlingen igår.