Fabrik neddrosler om vinteren

Fabrikken i Qasigiannguit kommer ikke til at køre for fuld styrke til vinter, men der fastholdes 60-70 arbejdspladser.
Foto © : EMJ
Skrevet af Jens Thorin
07. december 2015 14:17

Royal Greenlands fabrik i Qasigiannguit kan opretholde beskæftigelsen for ét skift over vinteren. Det svarer til omkring 60-70 medarbejdere.

Det fremgår af et svar på et paragraf 37-spørgsmål, som Inatsisartut-medlem Jess Svane har stillet.

Royal Greenland har oplyst til Naalakkersuisut, at planen vedrørende fabrikken i Qasigiannguit er at producere hellefisk fra frosne råvarer. Der landes årligt 650 tons råvarer i Qasigiannguit fra det udenskærs fiskeri.

 

Indhandler andre steder

Det er en halvering i forhold til tidligere, hvor man i forbindelse med indførelse af landingspligt bestemte i licensbetingelserne, at fiskere fra det havgående fiskeri skulle lande deres fangster i Qasigiannguit.

- Det er senere ændret til kun at være landingspligt uden tvungen lokalitet. Dette har betydet at Polar Seafood nu lander i Aasiaat, og derved er mængden der landes i Qasigiannguit halveret, skriver naalakkersuisut-medlem for fiskeri Karl Kristian Kruse. 

Udover de landingspligtige hellefisk fra det havgående fiskeri, producerer fabrikken i Qasigiannguit fra de lokale landinger af hellefisk og torsk fra det kystnære fiskeri.

 

Frysehuse tømmes løbende

Jess Svane ville også høre til planerne for fabrikskapaciteten i Diskobugten i vintermånederne, hvor der mangler fisk til bearbejdning, mens der i Nordgrønland er for lille fryserkapacitet i forhold til den indhandlede mængde.

Dertil svarer Karl Kristian Kruse, at frysehusene i Uummannaq og Upernavik tømmes løbende, som der kommer skib.

- Så længe der er skibsanløb er der ingen fyldte fryselagre. Lagrene fyldes op over vinteren, hvor der ikke er skibe til udtømning, skriver Karl Kristian Kruse.