Førstehjælpsinstruktør: Alarmcentral kan være løsningen

Det skal være slut med et virvar af forskellige numre, når borgere har brug for hjælp eller ønsker at slå alarm. Der er brug for ét fælles nummer, opfordrer førstehjælpsinstruktør i Kalaallit Røde Korsiaat. Omstillinger kan koste menneskeliv, advarer han.
Skrevet af Mads Fisker
07. april 2011 06:13

Politiet har et hav af forskellige numre landet over, i seks byer får man fat i brandvæsenet ved at taste 113, mens andre numre gælder andre steder. I nødsituationer kan man ringe 112 fra sin mobil, men forsøger man fra sin fastnet-telefon, hyler en tone skingert i øret.

Otto Albrechtsen er førstehjælpsinstruktør i Kalaallit Røde Korsiaat, og han opfordrer nu kraftigt til, at man gør en ende på forvirringen, efter overboen til en brændende transformatorstation endte i en omstændig alarm-karrusel.

- Der er brug for ét telefonnummer ved nødsituationer her i Grønland, siger Otto Albrechtsen.

Førstehjælpsinstruktøren efterlyser derfor, at en alarmcentral tager sig af alle nødopkald i landet. For borgere, som enten selv er i nød eller ønsker at skaffe hjælp til andre, farer vild i de mange numre, vurderer Otto Albrecthsen.

- Når man ser en ulykke, kan man både blive chokeret, desorienteret og bange, og så er det altså svært at huske en hel masse telefonnumre, siger han.

For at illustrere, hvordan usikkerheden kan komme til udtryk, fortæller førstehjælpsinstruktøren fra Nuuk, om det valg han skal træffe, hvis han fra sit vindue ser en person falde om på gaden.
Taster han 344 112, kan han bestille en ambulance. Har han en mobiltelefon kan han i stedet vælge at ringe 112 for at lave et nødopkald, som går over Aasiaat Radio.

- Det er allerede to forskellige muligheder for at henvende sig. Men det er de færreste, der ved, at man kan ringe 112 fra sin mobiltelefon, for der har ikke været nogen oplysning omkring det. Og det er også kun de færreste, der ved, at der her i Nuuk er et telefonnummer direkte efter en ambulance, siger Otto Albrechtsen.

Så ikke nok med at førstehjælpsinstruktøren efterlyser ét fælles nummer; han savner også langt bedre oplysning om de muligheder, der er til stede i dag. Og netop de mange myndigheder, man kan henvende sig hos i nødsituationer betyder, at borgere kan have brug for at blive stillet om til rette sted.

- Omstillingerne forhaler. Det varer for lang tid, før man når frem til de personer, der skal hurtigt af sted, eksempelvis brandvæsen eller ambulance. Det kan være meget kostbar tid og kan i sidste ende koste menneskeliv, siger Otto Albrechtsen.