Første overskud i fem år

For første gang i fem år har Royal Greenland præsenteret et halvårsresultat med sorte tal på bundlinien.
Royal Greenland lægger millioner i landskassen. Foto © : KNR
01. juni 2011 13:42

Seafoodkoncernen kom ud af de første seks måneder i indeværende regnskabsår med 12 millioner kroner i overskud. Det er 69 millioner kroner bedre end det første halvår sidste år, hvor der var et underskud på 57 millioner kroner.

Koncernen omsatte for knap 2,5 milliarder kroner.

Royal Greenland skriver i en regnskabsmeddelelse, at den markante resultatforbedring skyldes, at koncernen har vundet markedsandele på alle væsentlige markeder. Især Frankrig, Kina og de skandinaviske markeder har vist stor fremgang.

Det understreges, at en betydelig del af fremgangen er hentet på de grønlandske produkter, såvel kogte og pillede rejer som skalrejer. Derudover har Royal Greenland med opkøbet af fabrikken i Cuxhaven sidste forår hentet en solid indtjening på stenbiderrogn.

Royal Greenland gør dog samtidig opmærksom på, at den positive udvikling udfordres af stigende råvarepriser på hellefisk og rejer. Her ligger priserne omkring 20 procent højere end året før.

Samtidig er omkostningerne til elektricitet, vand og fragt langt højere i Grønland end i de lande, Royal Greenland ellers konkurrerer med. Men det forsøger koncernen at kompensere for ved en ny automatiserings- og forædlingsstrategi. Den har indtil nu betydet moderniseringer af rejefabrikkerne i Ilulissat og Sisimiut og hellefiskefabrikken i Qasigiannguit. Moderniseringerne muliggør en højere grad af forædling af produkterne i Grønland.

Også Royal Greenlands europæiske fabrikker i Tyskland og Polen har genereret større aktiviteter, fremgår det af regnskabsmeddelelsen.