Første gang i Grønland: Lysterapi skal hjælpe på hudsygdomme

Mange grønlændere lider af hudsygdomme, der forværres af manglende sollys, men med tre nye UV-maskiner kan nogle patienter få en ny og bedre behandling.
Lysterapi
Dronning Ingrids Hospital i Nuuk har købt tre UV-maskiner for at tilbyde en bedre behandling til patienter med hudsygdomme. Foto © : KNR/Carsten Faurschou
06. februar 2023 10:53

Nu kan grønlænderne snart få behandlet hudsygdomme såsom psoriasis og eksem med lysterapi i Nuuk.

For mange i Grønland lider af hudproblemer, der forværres af landets tørre klima og lange vintre med mange lag tøj og lille mængde af sollys.

Derfor har Lægeklinikken i Nuuk nu købt tre UV-maskiner. To små til hænder og fødder og én stor til hele kroppen. Det er første gang, at sådan nogle maskiner tages i brug i Grønland.

Hvad er atopisk eksem og psoriasis?

- Atopisk eksem er 
en kronisk hudsygdom, der er karakteriseret ved tør hud og svært kløende eksem.

- Psoriasis er en kronisk hudsygdom, der giver udslæt, som viser sig ved røde, fortykkede områder på huden dækket af hvidt skæl.

Kilde: netdoktor.dk

- Maskinerne udsender UVB-lys. Det er et blåt lys, der indeholder det samme som sollys. Det er bare meget koncentreret. Her i Grønland har vi ikke særlig meget sollys. Specielt ikke om vinteren, og det her er et alternativ til sollyset, siger Lone Hove, der er speciallæge og områdeansvarlig for dermatologi i Grønland.

I Grønland er der to typiske hudsygdomme: atopisk eksem og psoriasis. Hele fem procent af Grønlands befolkning lider af psoriasis.

- Det svarer til omkring 2.500 mennesker, siger Lone Hove.

30 procent af de grønlandske børn lider også af atopisk eksem – såkaldt børneeksem.

- Nogle af børnene vokser fra det, men andre tager det med ind i voksenlivet, så omkring 10-15 procent af de voksne grønlænderne har atopisk eksem, siger Lone Hove.

Sammenlignet med Danmark har omkring 20 procent af de danske børn eksem, hvor fem procent af danske voksne lider af atopisk eksem.

Ikke nok sollys

Det er forskelligt, hvordan den enkelte patient bedst behandler sin hudsygdom, forklarer Lone Hove.

Nogle har kun behov for en mild fedtcreme, andre har behov for en hormoncreme. En tredje patient kan endda have behov for piller for at holde sin hudsygdom nede.


Foto: KNR/Carsten Faurschou.

- Lysterapien er en helt anden mulighed for patienterne. Den kan noget andet, fordi den går ind med UV-lys i selve cellerne. Det er noget helt andet end det, cremerne gør, siger Lone Hove.

I Grønland er der ikke særlig meget sollys i løbet af året, og i sommerperioderne ligger solen meget lavt på himlen. Derfor er det meget begrænset, hvor meget sollys vores hud får.

- Der er nogle patienter med hudsygdomme, der har rigtig godt af at få sol. Det er dem, som også kan tåle at komme til for eksempel Ægypten og få en masse sol på deres hud, siger Lone Hove.

Det er de patienter, som nu kan få deres behandlingsbehov opfyldt i Grønland.

Ud til kysten

Jo mere nord på, man kommer, jo lavere bliver solen. Det betyder, at folk i Nordgrønland eksponeres for mindre sol end dem i Nuuk.

Derfor arbejder Lone Hove og hendes kollegaer på at samle penge ind til, at de kan sende UV-maskiner til bygderne på kysten.

Prisen på de tre maskiner i Nuuk er 500.000 kroner.

Indtil da har patienterne på kysten mulighed for at blive transporteret til sin behandling i Nuuk.

- Hvis man har brug for hjælp i de andre regioner, så kan patienten blive henvist her til Dronning Ingrid Hospital, og så kan vi flyve dem hertil, hvor de kan bo på patienthotellet, imens vi behandler dem, siger Lone Hove.

Maskinerne kommer i brug fra mandag den 6. februar.