For første gang får Qaanaaq besøg af Handicaptalsmanden
Handicaptalsmanden Christina Johnsen rejser sammen med Tilioqs sekretariat til Qaanaaq 20. maj.
Det er første gang, at Handicaptalsmanden skal til Grønlands nordligste by.
- Handicaptalsmanden skal rådgive og vejlede personer med handicap og deres pårørende om deres rettigheder og klageadgang.
- Hun skal også rådgive og vejlede offentlige og private institutioner.
- Hun skal sikre lovgivning og praksis om personer med handicap i henhold til FN’s handicapkonvention.
- Hun skal vurdere forhold for personer med handicap i Grønland.
- Hun skal indsamle og formidle information om personer med handicaps forhold.
Hun skal foreslå tiltag, der styrker personer med handicaps vilkår og samarbejde med de grønlandske handicapforeninger om at sikre og fremme personer med handicaps vilkår i Grønland.
- Ud fra de borgerhenvendelser, vi har fået fra Qaanaaq, er der et behov for Tilioqs besøg, siger Christina Johnsen.
Tilioq har eksisteret siden 2017. Organisationen har netop udgivet analysen ’Et selvstændigt liv’, der viser, at der er brug for et større fokus på, at de pårørende til personer med handicap får råd og vejledning, så de kan hjælpe deres familie på bedst mulig måde.
LÆS OGSÅ Flere henvender sig til Tilioq
- Nogle personer med handicap kan ikke selv formulere sig, skrive klageformularer på grund af deres handicap. De har ikke overskud til at kæmpe de kampe, der er med myndighederne. Her er de pårørende ofte en uvurderlig hjælp, siger Christina Johnsen.
353 har kontaktet Tilioq
Analysen er lavet ud fra 353 borgerhenvendelser fra 2017-2019. Faktisk kommer knap 52 procent af henvendelserne til Tilioq fra pårørende.
- Vi modtager allerflest henvendelser i kommuner, hvor Tilioq har været på besøg. Det er Qeqqata Kommunia og Kommune Kujalleq. Vi kan derfor konkludere, at vores orienteringsrejser er vigtige for vores arbejde, fordi personer med handicap her får muligheden for at henvende sig personligt til os, siger Christina Johnsen.
Cirka en ud af tre henvendelser handler om hjælpemidler og støttepersoner, som for eksempel at kunne få en aflastningstilbud, i forhold til et familiemedlem, som har et handicap.
LÆS OGSÅ Handicaptalsmanden: Personer med handicap har det svært i Kujalleq
For eksempel har en kvinde fortalt, at hendes voksne bror har mange forskellige diagnoser.
Broderen bor i en anden by, og ifølge kvinden tager ingen sig af ham. Hun oplever, at det er svært at hjælpe ham, når hun ikke bor i samme by, og når broderen ikke selv kan læse og skrive.
- Det er frustrerende for pårørende at se en, de holder af, ikke får den nødvendige hjælp til at håndtere de barrierer, der er i samfundet, siger Christina Johnsen.
Rejserapport med anbefalinger
Nogle af de borgerhenvendelser, som Tilioq har fået siden opstarten i 2017, kommer også fra Qaanaaq.
- Vi er på orienteringsbesøg i Qaanaaq i en uge, siger Christina Johnsen.
- Vi skal besøge personer med handicap på blandt andet i plejehjem og sundhedscenteret.
Orienteringsrejsen til Qaanaaq skal resultere i en rejserapport, som vil beskrive forholdene for handicappede i byen og komme med anbefalinger til kommunen og muligvis også Naalakkersuisut og sundhedsvæsenet.