Første brintanlæg indviet

Grønland fik i dag sit første brintanlæg, hvor overskydende energi fra vandkraftværket i Buksefjorden skal omdannes til brint.
Skrevet af Jaaku Lyberth
22. marts 2010 16:39

Brint er en gasart, som man kan udvinde ved at spalte vand op i brint og ilt. Ideen med brintanlægget er at udnytte den overskydende energi fra vandkraftværket i Buksefjorden til at producere brint. Brinten kan nemlig lagres og omdannes til energi for eksempel om vinteren, hvor der er et større behov.

- Der er en del overskydende energi store dele af året fra vandkraftværket i Buksefjorden. I december og i januar er energiforbruget højst, siger direktør for Nukissiorfiit Svend Hardenberg.

- Fra foråret og frem til efteråret er der stor uudnyttet kapacitet fra vandkraftværket i Buksefjorden, og den uudnyttede kapacitet kan ikke bruges i dag, men nu har man brintanlægget, så den uudnyttede energi kan omdannes til brintanlægget og derfra til energi, siger han.

De første forbrugere bliver Nukissiorfiits kontorer i Nuuk, der i de kommende år får glæde af det nye brintanlæg. Desuden skal brint skal på forsøgsbasis leveres til el-biler i Nuuk. Det gør formentlig Nuuk til den første hovedstad i verden, der lever brint til køretøjer.

- Nukissiorfiit har leaset 2 elbiler, som kommer til sommer, og disse biler skal bruges som forsøg, siger Svend Hardenberg.

Grønland er ideel for el-biler, da der er begrænset vejnet. Bilerne kan oplades om natten og kan køre dagen efter. Det nye brintanlæg, som ibrugtages i dag, er et testanlæg, og hvis det viser sig at være velfungerende, så vil Nukissiorfiit købe et nyt og måske meget større anlæg.

Det nye brintanlæg er bygget i transportable i containere. Den oplagrede energi fra brint kan udnyttes i bygder og små steder, hvor der er behov for el.