Først forsvandt laksene - Nu forsvinder bjørnene

Først var det laksene nu lader det til at det også at bjørnene er ved at forsvinde i den canadiske provins, Britisk Columbia.
19. september 2009 15:04

Denne sommer blev det klart, at der var en laksekatastrofe i Britisk Columbia langs Fraser floden… Der plejer at komme omkring 10-11 millioner laks hver sommer for at gyde i floden. Men i år var antallet reduceret til omkring blot en million. Og det har haft katastrofale virkinger, fordi så mange i området lever af laksefiskeriet, især de oprindelige folk.

Nu lader det til at katastrofen er ved at brede sig, fordi der nu er betydeligt færre bjørne i hele området - nogen steder slet ikke nogen.

Både gråbjørnene og de sorte bjørne lever for det meste af laks og spiser i gennemsnittet en 12-14 laks om dagen, men nu hvor der kun er meget meget få laks tilbage, har de næsten intet at spise.

Nogle videnskabsfolk mener, at bjørnene er gået i skjul for at dø, andre mener at de måske er begyndt at spise bær i stedet for og sulter.

Man håber stadigvæk på, at der er tale om et et-årigt fænomen, og at det vil blive bedre næste sommer og efterår .. men det er en meget lille håb, for alt tyder på at både laksene og bjørnene er ved at forsvinde… og katastrofen vil da brede sig endnu mere, fordi lakse og bjørne bestanden er nært tilknyttet bestandene af fugle og insekter , så hele denne del af naturens system kan falde sammen.

Ligesom med laks er bjørnebestanden vigtig både for naturen men også økonomisk på grund af turistindustrien og kulturelt for indianerne.