Qulaarpaa Før var jeg mand, nu lever jeg som kvinde

Monica Samuelsen er født i Ilulissat i 1990. I 2008 valgte hun at sige farvel til sit navn Erni og tog navneforandring til Monica. Monica er i dag på uddannelse i København og har planer om engang at flytte tilbage til Grønland.
Skrevet af Nûno Isbosethsen
19. maj 2015 10:58
Versionist Simon Uldum -

- Lige siden jeg begyndte at leve som kvinde, har jeg været bange for at flytte tilbage til Grønland. Men der blev taget rigtig godt imod mig, da jeg var i Nuuk og Ilulissat i begyndelsen af april, og det blev jeg meget glad for og rørt over, fortæller en glad Monica Samuelsen.

Men sådan har det ikke altid været. Erni Samuelsen var ikke som de andre drenge, og hun blev mobbet af de andre børn. Men hun levede i et trygt hjem, og familien accepterede, at hun opførte sig som pige.

- Jeg har aldrig fortalt min familie, at jeg er homoseksuel, fordi jeg mente, at de allerede vidste det. Derfor har det kun været naturligt for min familie, og det har givet mig en tryghed, siger Monica Samuelsen.

Læs også Homoseksualitet - fra fordømmelse til accept 

 

Farvel til Erni, og velkommen til Monica

Da Monica Samuelsen boede i Esbjerg i 2008 gik hun i herretøj, men efter en bytur i venindernes tøj, besluttede hun sig for at sige farvel til livet som mand.

- Jeg besluttede mig for at leve som kvinde, og afleverede alt mit herretøj til en genbrugsforretning. Og jeg har gået i kvindetøj lige siden, fortæller Monica.

Fakta om Monica

  • Hun står stadig opført som mand i folkeregisteret
  • De sidste fire cifre er de samme, hun har kun ændret sit navn
  • Arbejder som fotomodel i sin fritid

- Min kæreste og jeg gik fra hinanden efter to et halvt års forhold, og jeg har besluttet mig for at være single for en tid.

Samtidig med sin beslutning om at leve som kvinde, sagde Monica farvel til sit navn Erni. Hun besluttede sig for at skifte navn til Monica.

- Under et besøg hos en af mine venners bekendte, talte vi om, hvilket navn jeg skulle have. Blandt mange forslag blev vi enige om at navnet Monica passede godt til mig, fortæller Monica.

Monica har valgt at leve som kvinde, men ønsker ikke at skifte køn.

- En af mine bekendte kunne ikke længere få orgasme, efter at han skiftede køn, derfor besluttede jeg mig for at jeg ikke ville skifte køn, siger Monica.

 

Føler sig velkommen i Grønland 

Da Monica vendte hjem til Grønland efter syv år, fandt hun ud af at forholdene havde ændret sig en del.

- I Grønland har man tendens til at snakke om tingene gennem længere tid, men her er det, som om man ret hurtigt glemmer, hvad man har set. Jeg mener ikke, at homoseksuelle er fuldt ud accepteret i hverken Danmark eller Grønland, det mener jeg bestemt ikke. Der findes selvfølgelig stadig nogle, der er imod homoseksuelle, men accepten er blevet større, siger Monica. 

Monica regner med, at hun engang i fremtiden vender tilbage til Grønland, hun kan nemlig mærke at længslen til Grønland bliver større. Dog er hun ikke fast besluttet på, om hun flytter tilbage.   

- Det er blevet meget lettere at være sammen med venner og familie, derfor har jeg nogle gange meget hjemve, netop fordi jeg føler mig så velkommen, slutter Monica.