Fødselsdepression næsten ukendt

Noget tyder på, at vi er alt for dårlige til at opdage fødselsdepressioner her i Grønland. Ud af omkring 200 fødsler i Nuuk sidste år, var det kun en eller to, der fik konstateret fødselsdepression. I andre lande ligger tallet omkring 10 gange så højt.
Skrevet af Mads Lynge
23. marts 2011 08:26

På den baggrund er to sundhedsplejersker fra Nuuk på studiebesøg i Thisted Kommune, hvor de ved selvsyn skal se hvordan man finder ud af om folk lider af fødselsdepressioner:

- Man siger, at 10 procent har en efterfødselsdepression, men det er ikke det vi har oplevet i vores praksis i Nuuk. Vi har kun oplevet måske en eller to om året. Ud af 200 fødsler burde vi finde 20, og så har vi snakket lidt om: Er det fordi, at de ikke findes? Eller er det fordi vi ikke finder dem? Siger sundhedsplejerske Iben Motzfeldt, og hun fortsætter:

- Vores hypotese er, at de findes, men at det er meget tabubelagt. Og derfor gemmer folk sig, og kommer ikke frem med, at de egentlig har det dårligt, siger hun.

Sammen med kollegaen Sabina Andreasen er hun på besøg hos Thisted Kommune, hvor de i samarbejde med sundhedsplejersker der skal blive bedre til at tale med forældre om disses psykiske velbefindende, for derved at afdække om de lider af fødselsdepression.

Ved at bruge den såkaldte Edinburgh-skala, som er et standardiseret spørgeskema, vil de undersøge forældrenes trivsel og mentale sundhed.

For det er vigtigt, at finde ud af om foreksempel moderen lider af en fødselsdepression, siger Iben Motzfeldt:

- Det er meget vigtigt, at finde de her kvinder, der har en efterfødselsdepression, fordi de lider og har det dårligt, men det er også skadeligt for barnet, da dets udvikling kan lide skade helt op til seksårsalderen, siger hun.

At man ikke er glad, at man er trist, at man sover dårligt, ikke har moderfølelse og at man isolerer sig, kan være tegn på, at man lider af en fødselsdepression.

- Med tiden kan det føre til en rigtig depression, så man ikke kan passe sit barn, og det påvirker selvfølgelig det lille barn, der har brug for stor kontakt med sin mor. Derfor er det vigtigt, at opdage det her og hjælpe til, siger Iben Motzfeldt.

Der understreger, at det at have en fødselsdepression ikke bør være et tabubelagt emne:

- Når man lige har fået et lille barn, så burde man være lykkelig og glad, og så kan det være meget svært at fortælle, at man alligevel ikke er glad og ikke har moderfølelser for det barn. Men man skal vide, at det faktisk er meget normalt, at have det lidt dårligt, og at man via hjælp faktisk kan få det godt igen, siger sundhedsplejerske i Dronning Ingrids Hospital Iben Motzfeldt.

Den 1. april i år, vil sundhedsplejerskerne begynde med at tilbyde dem, der har født, en undersøgelse.