Færre volds- og sædelighedsforbrydelser i Grønland

Politimyndigheden i Grønland har netop udsendt den årlige opgørelse over politiets arbejde i det forgangne år. Selv om anmeldelser for overtrædelse af kriminalloven og særlovgivningen (euforiserende stoffer og færdselsloven) er steget en smule har 2012 budt på færre volds- og sædelighedsforbrydelser.
Skrevet af Peter Troelsen
04. april 2013 12:59

I 2011 blev der kun begået et enkelt drab i Grønland, men desværre var det ikke en forandring der for alvor var på vej. I 2012 var der 7 drab i Grønland, hvor gennemsnittet er den slags ugerninger normalt ligger på 8. Politiet i Grønland har stadigvæk en høj opklaringsprocent der ligger i omegnen af 72 %.

- Grønlands Politi er af den opfattelse, at volden, drabssagerne og sædelighedskriminaliteten er blandt nogle af landets største udfordringer. Da det samtidig er vores opfattelse, at langt hovedparten af disse sager begås af gerningsmænd, der er meget berusede, så kan en vej til en løsning være en massiv indsats mod rusdrikkeri — at man drikker alt for meget på alt for kort tid, fastslår Bjørn Tegner Bay, der er politimester hos Grønlands Politi.

Denne indsats bør foregå på alle fronter i en fælles koordineret indsats, hvor myndigheder, interesseorganisationer og private aktører tænker “ud af boksen” for at finde den indsats, der virker, også selvom det måtte betyde, at man i en periode skal anvende ekstra ressourcer og gøre noget helt andet, end man plejer.

-Hvis det virker, så vil mange mennesker sandsynligvis få det markant bedre, færre vil blive udsat for kriminalitet og samfundet vil på den lange bane kunne nedbringe udgifterne til eksempelvis sundhedsbehandling, tvangsfjernelser, sociale ydelser, efterforskning, retssagsbehandling og pladser i anstalterne, forklarer Bjørn Tegner Bay.