Færre tvangsindlæggelser på A1

Antallet af tvangsindlæggelser på psykiatrisk afdeling i A1 falder. Det er resultat af telepsykiatri, oplyser psykiatrisk overlæge Poul Bisgaard.
Skrevet af Pipaluk Høegh
03. oktober 2012 10:09

Den nye psykiatrilov for Grønland skal under første behandling i Inatsisartut i dag onsdag. I lovforslaget bliver det præciseret, hvilke rettigheder de psykisk syge har under en tvangsindlæggelse, og når de udsættes for anden tvang under deres behandling.

De fleste psykiatriske patienter, som kommer i kontakt med Dronning Ingrids Hospitals psykiatriske afdeling, vil dog gerne komme frivilligt i behandling, fortæller psykiatrisk overlæge på  A1.

- De fleste patienter heroppe ønsker hjælp og vil gerne have behandling. De seneste to år har der været henholdsvis 15 og 16 tvangsindlæggelser. Det er en halvering i forhold til tidligere. Tvangsindlæggelser bliver færre takket være nye tiltag med telepsykiatri. Det har gjort det nemmere at få kontakt med patienterne ude på kysten, siger psykiatrisk overlæge på Dronning Ingrids Hospital Poul Bisgaard til KNR.

Psykisk syge kan gennem telepsykiatri tale med en psykiater fra Dronning Ingrids Hospital, hvor både patienten og psykiateren kan se og høre hinanden via en direkte tv-transmission. Det gør det nemmere at kommunikere med hinanden, og psykisk syge, der før tiden ville blive sent til tvangsbehandling på Dronning Ingrids Hospital, kan nu komme i behandling i deres hjemkommune.  

- Vi undgår unødvendig tvang, og alt bliver registreret. Vi går kun ind for tvang, når det er nødvendig for at hjælpe patienten, siger psykiatrisk overlæge Poul Bisgaard.