Færre lytter til Radioavisen

Selv om færre og færre lytter til Radioavisen, er den stadig et af landets mest populære nyhedsmedier. Det viser en undersøgelse, som HS Analyse har foretaget for KNR.
Skrevet af mlk
10. maj 2010 14:53

Radioavisens lyttertal rasler ned. Siden 2005 er andelen af folk, der hyppigt lytter til middagsradiovisen faldet med 14 procent. I 2005 var antallet af personer, der ofte lytter til middagsradioavisen, 79 procent. I dag er tallet 65 procent.

Undersøgelsen viser også, at 8- og 9-radioavisen har mistet lyttere – med henholdsvis 22 og 23 procent færre, der hyppigt lytter til de to radioaviser.

Alligevel er Radioavisens redaktør Mikkel Bjarnø Lund ikke skuffet over tallene.

- Langt de fleste grønlænderne lytter til Radioavisen hver dag. Undersøgelsen viser jo, at vi bliver lyttet til af måske hele befolkningen på et eller andet tidspunkt hver dag. Og det slår jo fast med syvtommersøm, at vi er langt den vigtigste kanal for nyheder af alle medier i Grønland. Og det er vi da stolte af, siger han.

Det er suverænt de grønlandsksprogede radioaviser, der bliver lyttet mest til. 73 procent af lytterne lytter hyppigt til de grønlandske radioaviser, 18 procent til dem begge og blot 8 procent kun til de danske.

Lytterne er dog generelt meget tilfredse med Radioavisen. 92 procent erklærer sig tilfredse med Radioavisen. Og det skulderklap er redaktøren glad for:

- Det viser, at det, vi gør, ikke er helt ved siden af. Men det forpligter. Vi skal blive ved med at udvikle os, og Radioavisen i morgen skal helst være bedre end i dag, siger han.

Mikkel Bjarnø Lund mener ikke, at undersøgelsen giver anledning til de helt store ændringer.

- Måske kan det være en god idé, at kanalisere lidt flere kræfter til morgenaviserne. Det vil vi drøfte de næste dage, lover han.

Den mest populære radioavis er 7-radioavisen om morgenen. Her lytter 77 procent af befolkningen ofte med. Det tal er forblevet stabilt siden 2005, hvor 78 procent af de adspurgte i en tilsvarende undersøgelse, ofte lyttede til 7-radioavisen.

Og selv om Radioavisen mister lyttere, så er det meget flotte tal, vurderer medieforsker Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School. Til sammenligning hører omkring 55 procent af danskerne en radioavis fra DR hver dag.

Anker Brink Lund forklarer tabet af lyttere med en ændret døgnrytme på arbejdspladsen.

- Det tyder på, at erhvervsrytmen er ændret, og at frokosten indtages på en anden møde end før i tiden, siger han. Desuden peger han på, at internettet stjæler en del af lytterne:

-Internettets primetime er frokostpausen, og lige når folk møder, samt inden de går hjem, siger han. Og det passer med de radioaviser, som har tabt den største lytterandel.

Undersøgelsen viser også, at Radioavisens lyttere fortrinsvis hører til den ældre del af befolkningen på 40+. Der er en overvægt at bygdeboere blandt lytterne, der ellers fordeler sig bredt over hele landet og over alle erhvervsgrupper. I alt 709 personer fra hele landet deltog i undersøgelse, der blev gennemført via telefoninterviews i april 2010.