Sociolog: Færre økonomisk udsatte kræver en langvarig og stabil indsats

Der mangler politisk fokus, stabilitet og ikke mindst handling på det sociale område, hvis ikke endnu flere skal ende i kategorien økonomisk udsatte. Det mener sociolog ved Ilisimatusarfik Steven Arnfjord.
Foto © : Ilisimatusarfik
18. december 2018 08:02

1792 personer bliver betegnet som økonomisk udsatte i Grønlands Statistiks årlige udgivelse om økonomisk udsatte her i landet. Det er det højeste tal i den tid Grønlands Statistik har lavet målingen.

Hvis tendensen med flere fattige skal undgås, kræver det politisk stabilitet og handling:

- Særligt det socialpolitiske område mangler nogle vedholdende politikere som bliver siddende på Inatsisartutposten eller naalakkersuisutposten, siger sociolog ved Ilisimatusarfik, Steven Arnfjord.

LÆS OGSÅ Næsten 1800 er økonomisk udsatte

I 2017 var grænsen for, hvornår en person er økonomisk udsat, beregnet til knap 77.000 kroner i årlig indkomst efter skat.

Ifølge Steven Arnfjord er det en langvarig og stabil indsats der skal til, hvis ikke endnu flere skal ende i kategorien som økonomisk udsat i de kommende år.

Han nævner tidligere naalakkersuisoq for sociale anliggender Martha Lund Olsen, som den politiker, der har siddet længst med området inden for de senere år:

- Der skete der faktisk nogle udviklingstiltag og nogle efteruddannelsestiltag, men når der er mange udsving på sådan en post, så skaber det også nogle problemer for de langsigtede strategier, som rækker længere end bare to tre år eller mere, og det er det lange seje træk, der skal til.

LÆS OGSÅ Økonomisk rådgivning nedbringer huslejegæld

Så hvis politikerne ikke sætter fokus på området, så vil antallet af udsatte fortsat vokse, vurderer Arnfjord.

- Så det er det vi ser. Hvis man ikke giver området politisk opmærksomhed, så løber man den risiko, at det vokser sig alt for stort, og så skal det virkelig håndteres.