Færingerne er splittet i spørgsmålet forholdet til Danmark

Skal Færøerne have sin egen grundlov eller skal den danske grundlov fortsat være gældende? Den færøske befolkning er delt i to lige store lejre i grundlovsspørgsmålet.
20. marts 2010 18:49

Og den situation har gjort det vanskeligt for de færøske politikere at tage spørgsmålet op. Men de har sat det på dagsordenen i Lagtinget i næste uge. Her i landet er der også efter selvstyrets indførelse sidste år overvejelser om Grønlands forfatningsmæssige forhold til Danmark.

Inatsisartuts lovudvalg har før lagtingsdebatten været på en orienteringsrejse til Færøerne for at lodde stemningen, og medlem af udvalget Aleqa Hammond kalder turen for interessant og problematikken mellem de to lige store befolkningsgrupper, der er uenige om det videre tilhørsforhold til Danmark, for spændende.

Modstanderne af den danske grundlov er blandt andet utilfredse med, at deres rolle som et hvalfangerfolk ikke er defineret i den danske grundlov.

Ifølge Aleqa Hammond er de færøske politikere meget usikre på, hvordan sagen skal gribes an. Men formålet med lagtingsdebatten i de kommende dage er at få skabt grundlag for en seriøs debat i befolkningen om den fremtidige forfatning.

Grønland og Færøerne har mulighed for egen forfatning indenfor rigsfælleskabet med Danmark eller at blive uafhængige land med tætte relationer til den danske stat.