Færinger tre gange højere knyttet til hjemland

Færinger i Danmark bevarer en stærkere tilknytning til deres hjemland, end grønlændere gør. Det viser undersøgelser, som Den Nordatlantiske folketingsgruppe har fået udført blandt færinger og grønlændere bosiddende i Danmark.
Skrevet af Martine Lind Krebs
15. juni 2011 16:51

64 procent af færingerne i Danmark føler sig mest som færinger, mens det tilsvarende tal for grønlændere blot er 22 procent. Det viser undersøgelsen ’Hvorfor grønlændere bosætter sig i Danmark’, som er den anden i rækken af i alt 3 rapporter, som den Nordatlantiske Gruppe har bestilt. 

Hans Petur i Brekkunum, som arbejder i Det Færøske Hus i København, er en af de færinger, som ikke er i tvivl om, hvor hans nationalidentitet hviler.

- Jeg føler mig mest knyttet til Færøerne. Jeg er en færing, der bor i Danmark, siger han.

Han er født og opvokset i Danmark og har boet der i alt 24 år ud af sine 37, og han overvejer ikke at flytte tilbage.

- Da jeg flyttede herned som 20-årig, havde jeg lyst til at komme væk fra Færøerne og var ikke særligt meget sammen med færinger, men efter nogle år begyndte jeg at savne det lidt. Og i dag er det sådan, at de fleste af mine venner er færinger, siger han.

I undersøgelsen er førstegenerationsgrønlændere i Danmark blevet stillet spørgsmålet: ”Føler du dig mest som grønlænder eller dansker”.

Mange svarer også, at de føler sig som begge dele. Og den følelse kan uddannelsesvejleder Pia Rosing Heilmann fra Det Grønlandske Hus godt nikke genkendende til:

- Jeg føler mig faktisk knyttet til begge dele. Når jeg er det ene sted, så savner jeg noget det andet sted, og når jeg er det andet sted, så savner jeg noget det ene sted.

Hun har boet i Danmark i i alt 4 år, og har en dansk mor og en grønlandsk far. Og det splittede tilhørsforhold kan godt give lidt knaster.

- Selv om jeg er meget godt funderet i begge samfund, så kan jeg føle, at jeg er fremmed i Danmark, selv om jeg jo egentlig ikke er det, fordi jeg jo kan sproget og kender kulturen. Alligevel kan der være nogle ting, jeg ikke forstår, forklarer hun.

Rapporten giver ikke nogen forklaring på hvorfor det er sådan, men peger på at følelsen af nationalidentitet hænger sammen med, hvilket land  folk er vokset op i, og hvor længe de har boet i Danmark.

Rapport nummer 2 og 3 i rækken udkom i går.