Færøske forskere skal undersøge corona-DNA

Færøernes lille befolkning og mange test er en fordel for færøske forskere, der er klar til at undersøge coronavirus.
Over det meste af verden er forskellige forskerhold igang med at undersøge coronavirus for at finde frem til behandlinger, en vaccine eller forstå, hvordan virussen spreder og udvikler sig. Arkivfoto. Foto © : Thibault Savary/AFP/Ritzau Scanpix
01. april 2020 05:49

Færøske forskere er næsten klar til at begynde kortlægning af DNA'et og smittemønsteret hos coronavirus, skriver det færøske medie Kringvarp Føroya.

Det er forskningscenteret INOVA i Torshavn, der skal stå for forskningen. Direktør Janus Vang mener, at omstændighederne på Færøerne med en lille befolkning og gode testfaciliteter giver et godt udgangspunkt for forskning i coronavirus.

- Vi har ekspertisen, det nyeste udstyr og en betydelig mængde data i form af det rekordhøje antal tests, der præcist kortlægger spredning af virussen, siger han.

Mangler finansiering

Ifølge Janus Vang kan forskningen både give en præcis kortlægningen af virussens DNA, dens smittemønster og hvordan den udvikler sig.

- Det vil også være muligt for os at finde ud af om, der er forskellige typer virus og forskellige typer overførsel af smitte, siger han til Kringvarp Føroya.

Før forskerne kan komme rigtigt igang skal der dog styr på finansieringen.

Her kan en mulighed være puljen på 50 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, som organisationer fra Færøerne, Grønland og Danmark kan søge til projekter, der bekæmper coronavirus.