Færøske folketingsmedlemmer gør oprør

Både det højre- og det ventreorienterede færsøske folketingsmandat protesterer mod udenrigministerens planer om at spænde ben for fangst af større hvaler.
Skrevet af Karsten Sommer
11. juni 2010 10:39

Udenrigsminister Lene Espersen har fået færinger fra højre og venstre på nakken, fordi hun vil forhindre færøske hvalfangere i at fange større hvaler de næste 10 år. Det skriver Ritzau.

Forhindringen er en del af et forslag, som skal begrænse international fangst af hvaler, større end de grindehvaler, som færinger allerede fanger.

Det færøske folketings- og lagtingsmedlem Høgni Hoydal fra Republikanerne mener, at udenrigsministeren udviser en, som han siger "utrolig arrogant holdning", og overvejer, om Færøerne skal trække sig ud af IWC, Den Internationale Hvalfangstkommission, hvor forslaget skal behandles om kort tid.

- Vi kan ikke leve med, at Danmark skal repræsentere Færøerne internationalt og så går imod færøske interesser, siger han til Ritzau.

Det borgerlige færøske folketingsmedlem, Edmund Joensen, Sambandspartiet, bekræfter, at færingerne selv vil bestemme, om fangsten skal genoptages - på et bæredygtigt grundlag og en human måde.

Han sidder som det 90. mandat i Folketinget og er dermed afgørende for regeringens flertal.

- Men mit mandat skal ikke misbruges, men det skal bruges, siger han til jp.dk.

I 24 år har fangsten af større hvaler ligget stille, da Landsstyret ikke har givet koncession til det.

Alligevel vil Lene Espersen ikke være med til, at der åbnes for ny hvalfangst.

- Vi kan ikke forsvare et synspunkt om, at alle bare kan begynde på hvalfangst, hvis de synes. Men jeg har fuld forståelse over for de færøske synspunkt om, at bæredygtig hvalfangst er noget, man er nødt til at se på med et konstruktivt sind, siger ministeren.