Færøerne skal have ny regering

Færøerne skal have ny regering. Den siddende regeringskoalition med lagmand Aksel V. Johannesen i spidsen, tabte valget i går.
Foto © : Agnieszka Ruminska/Flickr
Skrevet af Ritzau
01. september 2019 12:48
Versionist Ivik Kristiansen

Oppositionspartierne i Lagtinget fik tilsammen 18 mandater ud af Lagtingets 33 medlemmer.

Og dermed er der udsigt til at Færøerne fremover skal ledes af en borgerlig regering.

Aksel V. Johannesen fra Socialdemokratiet peger på utilfredshed med en ny fiskeriordning, som den største årsag til valgnederlaget.

Et lille flertal i Lagtinget gennemførte i 2017 en kontroversiel fiskerireform, som betyder at Færøernes myndigheder i dag sælger 15 procent af fiskekvoterne på auktion.

Beslutningen medførte et ramaskrig blandt fiskeindustrien og den borgerlige opposition, og har skabt stor utilfredshed særligt på Færøernes nordlige øer.

Det konservative parti Folkeflokken, der har siddet i opposition de seneste fire år, blev valgets helt store vinder. Næsten hver fjerde færing stemte på partiet, der vandt to mandater, så det nu har otte pladser i Lagtinget.

Folkeflokkens leder, den 50-årige Jørgen Niclasen, vil gå efter at danne en regering med valgets andet vinderparti - det borgerlige Sambandspartiet - samt endnu et eller to af de små partier i Lagtinget.