Færøerne og Grønland vil samarbejde

Grønland og Færøerne er begge indstillet på at reducere deres CO2-udslip. Og de ønsker også at deltage i en kommende klimaaftale, men ikke for enhver pris.
Skrevet af Karsten Sommer
14. december 2009 06:58

Det understregede både Kuupik Kleist og Færøernes indenrigs- og miljøminister, Annika Olsen, på et fælles møde i går på Nordatlantens Brygge i København.

- Det vigtigt for os, at det præciseres i aftalen, at EU-landet Danmark er en del af et Rigsfællesskab, og at de to andre lande i fællesskabet har andre klimamål end Danmark, siger Kuupik Kleist.

Annika Olsen tilføjede, at ingen af landene vil påtage sig de samme reduktionsmål som EU, da de ikke er medlemmer.

- Men Færøerne har fået ros af Connie Hedegaard, der finder vores mål både ambitiøse og realistiske, sagde Annika Olsen.

Derimod er de grønlandske klimamål fra dansk side blevet betegnet som uambitiøse, og det passer ikke Kuupik Kleist. Han mener, at det må ses i en global sammenhæng.

- Et eventuelt vandkraftdrevet aluminiumssmelteværk i Grønland vil kunne erstatte et kulkraftfyret smelteværk et andet sted i verden. Det vil globalt set være bedre for miljøet, for efterspørgslen efter aluminium bliver ikke mindre, når klimatopmødet er slut, siger Kuupik Kleist ifølge Ritzau.