Færøerne gør krav på et havområde

Danmark vil sammen med Færøerne have ret til at bore efter olie og gas i tusindvis af kvadratkilometer havbund syd for Færøerne, og indgiver derfor ansøgning til FN.
Skrevet af Naimah Hussain
01. april 2011 09:01

Den dansk-færøske delegation fremlagde i går et krav på området over for den såkaldte Kommission for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS) ved FN-hovedkvarteret i New York.

- Det er et særdeles vigtig arbejde, som trækker spor mange år frem i tiden og som kan få stor betydning for hele Kongeriget, siger udenrigsminister Lene Espersen om torsdagens fremlæggelse.

Flere lande mener, at området gemmer på værdifulde ressourcer som olie og gas, og derfor er havbunden så eftertragtet.

En stat har efter folkeretten uden videre krav til områder inden for 200 sømil af kysten. Krav uden for den strækning skal derimod understøttes af særlig dokumentation som behandles i CLCS.

Området syd for Færøerne er eftertragtet, og derfor har både Irland og Storbritannien ligeledes gjort krav på havbunden. Og Island ventes at gøre det inden længe.

Kampen om havbunden syd for Færøerne er det andet område, som Danmark er med til at kæmpe om.

Inden 2014 vil Danmark i samarbejde med Grønland og Færøerne forsøge at få ejerskab over i alt fem områder omkring Færøerne og Grønland på i alt 1 million kvadratkilometer. Konkurrenterne i disse områder er blandt andet Rusland og Canada.