Fælles kamp mod livsstilsygdomme

Det første Arktiske Sundhedsministermøde nogensinde sluttede i går med underskrift af ”The Arctic Health Declaration” - en deklaration om sundhed i Arktis.
Skrevet af Karsten Sommer
17. februar 2011 07:08

Og det stod helt klart efter gårsdagens mange indlæg fra eksperter i arktisk sundhed, at landene i Arktis står over for en række fælles udfordringer på sundhedsområdet. Stigende forekomster af livsstilsrelaterede sygdomme, en række smitsomme sygdomme, psykiske sygdomme, misbrug og selvmord.

Særligt i forhold til forebyggelse, telemedicin og forskning kan de arktiske lande lære meget af hinanden. Behandlingen af psykiske sygdomme og forebyggelsen af misbrug og selvmord er blandt de områder, hvor de arktiske lande også ønsker at dele erfaring, viden og derved opbygge flere kompetencer.

I deklarationen udtrykker de arktiske lande enighed om, at forskning i sundhedsfremme og forebyggelse i højere grad skal have fokus på de oprindelige befolkninger i Arktis.

- Vi kan lære meget af hinanden, og forhåbentlig markerer dette møde begyndelsen på en ny tradition, sagde den danske indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder, da mødet sluttede.