Fåreholdere ønsker sig tilskud til nye stalde

Nye stalde kan være med til at udvikle fåreholdererhvervet, men der skal tilskud til, mener fåreholderforeningen.
Foto © : Visit Greenland/Franziska Mahler
Skrevet af Jaaku Lyberth
01. august 2019 08:26

Økonomisk råderum for fåreavlererhvervet var overskriften, da landbrugsrådet hold deres årlige møde 1 juli.

Landbrugsrådet formand uddyber overfor KNR, at det blandt andet handler om renovering af stalde:

- Der er behov for istandsættelse af de snart 30 til 40 år gamle fårestalde, og vandingsanlæg skal skiftes ud, fortæller formanden for landbrugsrådet, Carl Frederiksen.

Arbejdsforholdene i staldene skal forbedres, siger han. Formanden henviser til den daværende landsbrugskommission, der også har vurderet fåreholdernes behov.

Staldene skal renoveres, eller der skal bygges helt nye. Samtidig er det nødvendigt med flere vandingsanlæg, da tørke gentagne gange har betydet mindre af det vigtige græs, som fårene skal spise.

- Der er behov for at bygge helt nye godt isolerede stalde. Nye stalde kan også give bedre udnyttelse af fårenes efterladenskaber, der kan bruges som gødning til græsset, fortæller Carl Frederiksen.

Neqi: Grønlænderne spiser mere lam

Ifølge Carl Frederiksen vil nye stalde være med til, at fåreavlerne kan øge produktionen. Og der er tilsyneladende en efterspørgsel på markedet efter de grønlandske lammekoteletter. 

Produktionsleder i slagteriet Neqi A/S Otto Davidsen oplyser til KNR, at alle får og lam, der er indhandlet, blev solgt allerede i juni måned.

- Det er tidligt, at der er udsolgt, og det skyldes formentlig, at flere grønlændere spiser lam og får, siger Otto Davidsen.

Ifølge en pressemeddelelse fra Selvstyret afsættes der hvert år støtte til landbrugserhvervet på 13,7 millioner kroner.

Støtten går blandt andet til indhandlingstilskud, for leveret dyrehold til slagtning hos slagteriet i Narsaq eller til andre godkendte slagterier til videreforarbejdning.