'Får aldrig så godt beredskab som andre'

De nordiske lande har et stort ansvar for at hjælpe til i forhold til det arktisk søberedskab. Det mener formanden for Miljø- og Naturressource-udvalget i Nordisk Råd, Ann-Kirstine Johansson fra Sverige efter at have set og hørt om klimaforhold og søberedskab i Grønland under udvalgets møde i Ilulissat. Men - Udvalget erkender også - at Grønland får aldrig så godt beredskab som resten af verden.
Skrevet af Oline I. Olsen
02. juli 2011 12:54

Den svenske formand for Nordisk Råds miljø og naturressource-udvalg Ann-Kirstine Johansson siger:

- Man bliver bekymret og man funderer over, hvor meget der egentlig er brug for af udredning. Beredskabet og kaptajner har brug for kundskaber. Og der er behov for forudsætninger til at have redningshelikoptere, fartøjer osv. Der er brug for flere penge til et stærkere beredskab og til forebyggende arbejde, før ulykken er ude.

Medlemmerne af miljøudvalget har netop afsluttet deres møde i Ilulissat, hvor emnerne var klimaforandringer og søberedskab. Deres diskussion om søberedskab tager udgangspunkt i den igangværende debat blandt de nordiske lande om søfartssikkerheden i arktisk farvand.

Men under debatten blev det mere og mere klart, at uanset hvad vi gør, kan Grønland ikke skabe samme søberedskabsniveau som i andre dele af verden, da Grønland er et stort land med få indbyggere, der bor langt fra hinanden. De nordiske lande kan dog stå sammen og presse internationale organisationer, som IMO, den Internationale Maritime Organisation, for at regulere søfartssikkerheden, så skibene kan blive bedre til at sejle i arktiske farvande.

Og der har de nordiske lande et stort ansvar med at hjælpe til. Det er en vigtig indsigt, som jeg har fået med mig, siger formanden for miljø- og naturressourceudvalget i Nordisk Råd, Ann-Kirstine Johansson.