Europaparlamentsmedlem: Det bliver svært at fjerne sælforbuddet

Der er ikke stemning i EU for at fjerne sælimportforbuddet, bedste mulighed for Grønland er at arbejde for at bevare undtagelsen, vurderer Socialdemokraternes europaparlamentsmedlem Christel Schaldemose.
Skrevet af Martine Lind Krebs
09. december 2013 10:40

Christel Schaldemose var i sin tid med til at vedtaget forbuddet. I dag indrømmer hun, at forordningen ikke har fungeret efter hensigten.

-Jeg ved godt, at man i Grønland gerne vil have, at det her importforbud bliver ophævet. Hvis jeg skal være helt ærlig, fornemmer jeg ikke, det er muligt, på grund den stemning der er i EU-samarbejdet, siger hun.

Det er en afgørelse fra verdenshandelsorganisationen WTO den 25. november, som siger at inuitundtagelsen er i strid med WTO-regler, der har skabt usikkerhed om den fremtidige eksport af grønlandske skind til EU. Christel Schaldemose ærgrer sig over dommen:

-Jeg vil bede EU-Kommissionen om at kigge på dommen fra WTO. Jeg vil gerne have kommissionens vurdering af, hvor vi står henne, fordi der er problemer med de intentioner, vi havde med den særlige undtagelse, så de grønlandske sælskind kan komme ind på det europæiske marked.

Men hun mener heller ikke en ophævelse af forbuddet, vil være den bedste løsning for Grønland.

-Der var mange, som støttede det her forbud, fordi folk havde set billeder af babysæler og sæler, der led, fordi de ikke var blevet dræbt øjeblikkeligt under fangsten. Der er utrolig stor opbakning i EU, og hvis ikke forbuddet kan fastholdes, så tror jeg, at de, der kæmper mod sælskind, vil prøve at finde andre metoder. Jeg tror, det mest bæredygtige, vi kan gøre, er at finde nogle løsninger, så vi stadig kan sælge bæredygtigt sælskind i Europa, blandt andet det fra Grønland, siger hun.

Selv om hun var én af de 550 parlamentsmedlemmer, der i 2008 stemte ja til forordningen, så ville hun i dag ønske, den havde været skruet anderledes sammen.

-For mig er det fangstmetoderne, der er afgørende. Jeg synes ikke dyr skal lide. Men hvis det bliver gjort i et skud, og sælen dør med det samme, har jeg ingen problemer med det. Det var måske det, vi skulle have kigget på – altså være mere klare omkring dyrevelfærd i stedet for, at det blev en kamp mod sælskind. For det er endt med at ramme den bæredygtige sælskindsproduktion, og det var bestemt ikke det, der var meningen, i hvert fald ikke fra min side, siger hun.